Izveštaj: Hrvatska u blizini Srbije ima logore za premlaćivanje

© Sputnik / Dejan SimićBodljikava žica
Bodljikava žica  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Na graničnom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojima policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja.

Radi se o izveštaju organizacije BVMN, koja se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal „Indeks“.

U izveštaju za oktobar 2019. ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad njima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen „visok broj izuzetno brutalnih pušbekova i incidenata policijskog nasilja“, a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo, u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

„U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prelazu“, piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

​U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u toalet niti pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izveštaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima. Na jednom maloletniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju, prenosi „Indeks“.

„Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu“, navodi se u izveštaju.

Podsećaju i da su mediji izveštavali o „garaži za mučenje“ u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante. U izveštaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

Užasne metode mučenja

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija primorava migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabeleženo kao česta praksa.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primeni meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su migranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.

© AP Photo / Michael VaraklasBrutalne metode mučenja migranata...
Izveštaj: Hrvatska u blizini Srbije ima logore za premlaćivanje  - Sputnik Srbija
Brutalne metode mučenja migranata...

Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio „Amnesti internešenel“, kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu goli, pendrecima dodirivali njihove genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil.

U izveštaju i primer iz policijske stanice u Glini, u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na što su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se, navodno, dogodila i u Ogulinu.

Uprkos svemu — pohvale i ulazak u Šengen

„Indeks“ prenosi da se u Izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše „Indeks“, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj, koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policije, Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU i pohvale odlazećeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim pušbekovima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora.

Većina migranata je, kažu, proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala