Crna Gora rekorder u Evropi: Ima dva puta više mobilnih telefona nego stanovnika

CC0 / piksabej / Raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom mobilnih telefona
Raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom mobilnih telefona - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Na kraju septembra ove godine broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.294.942, što odgovara penetraciji od 208,85 odsto i predstavlja rekord u Evropi.

Od ukupnog broja korisnika, 53,6 odsto su pripejd korisnici, dok je postpejd korisnika 46,4 odsto, navodi se u „Izveštaju o razvoju tržišta elektronskih komunikacija“, koji je juče razmatrala Vlada Crne Gore.

Usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori pružaju tri operatora: crnogorski „Telekom“, „Telenor“ i „M:Tel“ i to na teritoriji čitave države.

Tržišni lider u ukupnom broju korisnika je srpska kompanija „M:tel“ sa 34,94 odsto, sledi „Telenor“ sa 34,66 i „Telekom“ sa 30,40 odsto korisnika.

„U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar prethodne godine, registrovan je rast broja korisnika od 4,9 odsto“, ističe se u izveštaju.

Poruke su jeftinije, a pozivi skuplji nego u regionu i EU.

„Po kriterijumu cene razgovora u nacionalnom saobraćaju, paketi sva tri crnogorska operatora mobilne telefonije su iznad proseka zemalja regiona i iznad proseka posmatranih zemalja EU. Važno je naglasiti da svi operatori u ponudi imaju i pakete kod kojih je razgovor prema svim mrežama uključen u pretplatu, ali su cene ovih poziva izuzete iz kalkulacije prosečne vrednosti zbog mogućnosti poređenja sa cenama poziva koji se naplaćuju odvojeno od pretplate“, navodi se u izveštaju koji je razmatrala Vlada.

Podsetimo, najviše registrovanih mobilnih korisnika u Crnoj Gori registrovano je 2008. godine, kada je zabeleženo čak 1,3 miliona korisnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala