Dačić se sastao sa predsednikom Vanuatua

© Tanjug / OGNJEN STEVANOVICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao sa predsednikom Vanuatua, zamenikom premijera i sa ministrom spoljnih poslova te ostrvske države, koja se nalazi u južnom Tihom okeanu.

Budući da je Srbija tek prošle godine uspostavila diplomatske odnose sa Vanuatuom, ovom prilikom su potpisani Memorandum o razumevanju i Sporazum o ukidanju viza, a prema Dačićevim rečima, razgovarali su i o velikom broju drugih tema i oblasti u kojima bismo mogli da pojačamo našu bilateralnu saradnju.

„Nama je cilj da stvorimo prijateljske odnose sa državama na Pacifiku i želim da kažem da smo u potpunosti promenili našu državnu politiku i u poslednjih sedam godina, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodili smo politiku naše prisutnosti na Pacifiku“, rekao je Dačić.

On je postavio pitanje — šta su radili ljudi u državnim organima i ministri spoljnih poslova u prošlosti, kada mi sa više od polovinom zemalja Pacifika uopšte nemamo uspostavljene diplomatske odnose, prenosi Tanjug.

„To jesu male zemlje, ali svaka od njih ima svoj glas u Ujedinjenim nacijama. Od 193 članice Ujedinjenih nacija, na Pacifiku ih ima 12, plus Istočni Timor — to je 13, i sve one su priznale (samoproglašenu) nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić i konstatovao da je za nas tragično da te zemlje imaju diplomatske odnose sa (lažnom državom) Kosovo, a nemaju sa Srbijom.

Situacija se, ipak, drastično promenila.
Posle note Naurua, imamo situaciju da su Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, Palau, a sada i Nauru, povukle priznanje takozvane države Kosovo“, navodi se u saopštenju kabineta ministra.

„Razgovaraćemo i sa ostalim zemljama, ali zato je neophodno da postoji naše interesovanje za ovaj region, naše prisustvo i pokazivanje zainteresovanosti za saradnju sa ovim regionom, ali, naravno, i da pokažemo da nam je stalo do našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da nam je veoma važno kakav će stav te zemlje imati prema tom pitanju“, izjavio je Dačić posle sastanaka u Republici Vanuatu.

On je naveo i da u narednom periodu možemo očekivati i posete iz Vanuatua Srbiji, a možemo očekivati i razvoj bilateralnih odnosa i sa drugim zemljama iz ovog regiona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala