Amerika vodi tajne ratove ratove u 124 zemlje

Pratite nasTelegram
SAD su trenutno angažovane u 30-ak ratova, a vode tajne ratove u čak 124 zemlje.

„Vašington u oružane sukobe ulazi bez oklevanja. Najviše ratova sam je kreirao i vodio, a obrazloženje je uvek isto: očuvanje demokratije i ljudskih sloboda“, navodi list, dodajući da je, u stvari, ključni razlog promena režima i dolazak na vlast onih koji će „službovati pod Vašingtonom“, pišu „Novosti“.

„Novosti“ ističu da je, pored nastojanja da se stekne prevlast u svetu, glavni motiv neprestanih vođenja ratova SAD — profit.

„Ključ leži u vojnom industrijskom kompleksu. Činjenica je da bi bez beskonačnih ratova, odnosno proizvodnje naoružanja svake vrste, od pušaka i metaka, do ratnih brodova i podmornica, posao u ovoj oblasti stao, a sa njim i američka privreda u celini“, piše list.

Podseća se da je američka Vlada od Drugog svetskog rata bila uključena u mnogobrojne ratove i da je, prema američkom istoričaru Vilijamu Blumu, orkestrirala udare u više od 50 zemalja, da se grubo mešala u izbore u 30 zemalja, bombardovala civilno stanovništvo, i to i uz korišćenje biološkog oružja, kao i da je pokušavala da ubije lidere drugih zemalja, najčešće uz podršku Velike Britanije.

„Novosti“ podsećaju i da vojni budžet SAD za sledeću fiskalnu godinu iznosi 886 milijardi dolara (2016. godine bio je 767 milijardi), što je više nego zbir vojnih budžeta svih devet zemalja koje ih slede.

Primera radi, vojni budžet Kine je 216 milijardi, a Rusije 84,5 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala