„Epl“ plaća kaznu od 467 miliona dolara zbog saradnje sa slovenačkim trgovcem narkoticima

Pratite nasTelegram
Američki računarski gigant „Epl“ platiće skoro pola milijarde dolara penala zbog optužbi da je sklopio ugovor sa slovenačkom softverskom kompanijom ATR.SIS d.o.o, koja je bila sankcionisana zbog optužbi za trgovinu narkoticima, navodi američko Ministarstvo finansija, piše„Volstrit džurnal“.

Tehnološki gigant je prekršio američke sankcije tako što je hostovao, prodavao i olakšavao prenos softverskih aplikacija slovenačke softverske kompanije, koja je bila na crnoj listi.

„U 2017. godini otkrili smo da smo nesmotreno plaćali programskoj kompaniji koja je na listi posebno označenih državljana američkog Trezora“, izjavio je „Eplov“ portparol. „Izveštavali smo o tome vlasti i u potpunosti sarađivali u njihovoj istrazi, koja je sada završena“, dodao je on.

Ajfon - Sputnik Srbija
„Epl“ će platiti preveliku cenu američkih sankcija „Huaveju“

Iznos za namirenje je mali za kompaniju veličine „Epla“, koja ima tržišni limit od oko milijardu dolara. Ali slučaj demonstrira kako čak i sofisticirane multinacionalne kompanije mogu da previde grešku.

„Epl“ je navodno 2008. godine sklopio sporazum o razvoju aplikacija sa kompanijom SIS d.o.o, programerskom kompanijom sa sedištem u Trzinu u Sloveniji. U februaru 2015. godine, Ministarstvo finansija je imalo SIS na crnoj listi, a njegov većinski vlasnik Savo Stjepanović navodno je bio deo međunarodne mreže trgovine narkoticima. Zbog toga, sva imovina SIS-a i Stjepanovića je blokirana, a američkim pojedincima i entitetima zabranjeno je da s njima trguju. U maju 2017. Ministarstvo je uklonilo Stjepanovića i SIS sa crne liste.

Dok je SIS bio na crnoj listi, „Epl“ je izvršio 47 plaćanja povezanih sa blokiranom kompanijom. „Epl“ je takođe prikupio oko 1,2 miliona dolara od kupaca koji su preuzeli SIS-ove aplikacije. 

„Epl“ nije uspeo da identifikuje SIS kao sankcionisanu kompaniju, tvrdeći da je propust nastao kao rezultat neuspeha njegovog alata za ispitivanje sankcija u zemlji, navodi se u saopštenju.

U februaru 2017. godine, nakon što je izvršio izmene u svom alatu za proveru sankcija i povezanim procesima, „Epl“ je SIS identifikovao kao entitet na crnoj listi. Tada je obustavio plaćanje kompaniji koja je upravljala SIS-ovim računom za „Ep stor“, ali je nastavio sa plaćanjem drugoj kompaniji koja je bila vlasnik nekih SIS-ovih aplikacija nekoliko meseci nakon otkrića, prenose iz Ministarstva finansija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala