СПУТЊИК
Како се руска породица променила за 20 година
„Пробни брак", одлагање материнства и много деце
Руска породица је доживела значајну трансформацију у 21. веку. Не само да је постао уобичајен грађански брак него се Руси сада све касније венчавају и добијају децу. С друге стране, захваљујући већем благостању више нису реткост породице са више деце.
Породица 1990-их

Типична породица 1990-их била је доста компактна - родитељи и једно дете. По правилу, до ступања у брак млади људи нису живели заједно и нису се виђали више од годину дана. Жена се остваривала у улози мајке са 24-26 година, а друго дете обично није било у плану. Приходи су били прилично мали, а половина породичног буџета одлазила је на храну. Младенци су углавном живели са родитељима једног од супруга и породица није имала аутомобил. У властништву су имали малу парцелу земљишта и дачу, у којој су проводили викенд и одморе.
Породица данас

Савремена руска породица планира друго дете или већ има двоје деце. Супружници са децом живе у посебном стану, који су купили под хипотеком. Пре него што озаконе везу, млади људи живе заједно око три године. Прво дете желе да имају када жена напуни 29 година, тј. након што се ишколовала и стекла неко професионално искуство. У односу на 1999. годину приходи су се повећали, као и тршкови за одмор и забаву. Појавио је и нови извор трошкова - аутомобил. Породица иде на летовање у руска летовалишта на Црном мору једном годишње.
Грађанска заједница - „пробни брак"

Руска породица се активно мења последњих двадесет година. Брак, као основа за стварање породице, се развија у два правца. Са једне стране, повећао се период заједничког живота пре брака и расте популарност грађанске заједнице. Са друге стране, мушкарци и жене се и даље труде да створе традиционалну породицу, јер 76 одсто парова који живе заједно, после одређеног времена заврше код матичара, што значи да се на то може гледати као на „пробни брак".
Нова породица — више деце

Док је у Русији пре совјетског периода било уобичајено да породице имају петоро или шесторо деце, почетком 21. века руска породица имала је у просеку једно дете. Од средине 2010. године брачни парови се све чешће одлучују и на друго дете. Овај тренд указује на побољшање благостања и веру у будућност.

Додатни подстицај за повећање наталитета била је појава програма "Мајчински капитал" 2007. Године, на основу ког се исплаћује одређени подстицај за породице са двоје или више деце.
Жене касније постају мајке

Школовање и посао у 21. веку представљају важан део живота једне жене. Узимајући то у обзир, жене касније постају мајке. Обично је то са 29-30 година. У поређењу са ранијим генерацијама, одлагање материнства је у данашње доба свакодневна појава. У модерном свету приоритет има остваривање на пољу каријере и образовања, а тек онда мајчинство, што је 1990-их било потпуно супротно.
Породични буџет

Стамбено питање је било и остаће одлучујуће у породичним односима. Већина руских породица има свој стамбени простор. Живот у заједници је прошлост, а број породица које су подстанари се повећао. У 2019. години влада је покренула програм породичне хипотеке, који подразумева снижену кредитну стопу од шест процената за породице у којима се од 2018. године родило макар друго дете. Важан момената програма је да ова повољност важи током читавог периода отплате кредита.
Породице живе боље

Стабилизација економске ситуације након немира 90-их утицала је на побољшање животног стандарда. Значајан број грађана Русије су и даље нису претерано имућни, али главно достигнуће у претходне две деценије је смањење броја сиромашних породица и практично нестанак екстремно сиромашних. Такође, раст броја оних који имају више од једне некретнине или аутомобил може се сматрати показатељем повећања породичних прихода.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala