Ekstremno redak fenomen: Beba rođena trudna

CC0 / Anspleš/ Luma Pimentel / Beba
Beba - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Fetus in fetu je ekstremno redak medicinski fenomen koji se događa kad jedan embrion apsorbuje svog vlastitog brata ili sestru u svoju matericu.

Kad je ultrazvuk pokazao da se u Moniki Vegi nalaze dve pupčane vrpce dok je bila sedam meseci trudna, pomislila je kako će možda roditi blizance, a ne jedno dete. Međutim, jedno njeno nerođeno dete zapravo je apsorbovalo drugi fetus.

Stanje kolumbijske žene u trudnoći, poznato kao „plod u plodu“ (fetus in fetu), izuzetno je retko. Prema izveštaju Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, taj medicinski fenomen se javlja kod jednog na svakih 50 hiljada rođenih.

Nažalost, u slučaju Monike Vegi to stanje nije zahtevalo samo hitni carski rez za nju, već i za njenu bebu koju je nazvala Itzmara. Devojčica je podvrgnuta carskom rezu kad je bila stara samo jedan dan, piše ATI.

Parazitski blizanac

U ovom slučaju, samo je jedna pupčana vrpca spojena na normalan način — između Itzmare i njene majke. U međuvremenu, druga vrpca povezivala je Itzmaru s mrtvim fetusom, koji je u njoj i dalje rastao kao „parazitski blizanac“.

Uprkos nedostatku srca i mozga, mrtvi fetus je i dalje rastao opasnom brzinom. Njegova veličina rizikovala je oštećenje unutrašnjih organa zdrave bebe. To je značilo da su hitne operacije bile nužne kako bi se spasilo i zdravo dete i njena majka. Nije bilo vremena za gubljenje.

CC0 / / Beba
Ekstremno redak fenomen: Beba rođena trudna - Sputnik Srbija
Beba

U medicinskim časopisima zabeleženo je manje od 200 slučajeva fetus in fetu, a uprkos tragediji gubitka jednog deteta pre nego što je ono dobilo priliku za život, Monikin scenario je zapravo bio jedan od najsrećnijih slučajeva, prenosi hrvatski „Ekspres“.

Ako se to komplikovano stanje ne dijagnostikuje, posledice mogu biti fatalne, pokazao je izveštaj časopisa „Britiš medikal džurnal“.

U njemu je opisan slučaj 17-godišnje Indijke koja je pet godina ignorisala rastuću kvržicu u abdomenu pre nego je konačno potražila pomoć.

Međutim, nakon što su lekari sproveli temeljne testove, ustanovili su da ta kvrga sadrži „više zuba“, zajedno s „dlakama, zrelim kostima i drugim delovima tela“.

Devojčica nije imala pojma da živi sa svojim mrtvim, parazitskim blizancem gotovo dve decenije nakon što ga je apsorbovala u materici. Srećom, lekari su uspeli da uklone fetus, što je dovelo do njenog potpunog oporavka.

Carski rez na bebi

Slučaj Monike Vegi je nažalost bio daleko ozbiljniji i opasniji. Ipak, imala je pomoć dr Migela Para Savedra, profesionalca koji se nosio s visokorizičnim trudnoćama. On je primio Moniku Vegi zbog porođaja carskim rezom, ali najneverovatniji deo celog postupka dogodio se samo 24 sata nakon što je ona dočekala svoju devojčicu. Morali su je proslediti hirurzima kako bi obavili carski rez.

Srećom, operacija je uspešno prošla, a očekuje se da dete neće imati nikakvih dodatnih komplikacija. Da majka i ćerka nisu bile podvrgnute tim hitnim operacijama, ova priča verovatno ne bi imala tako srećan završetak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala