SPC poziva vernike ne veliki protest u Nikšiću: Stop brutalnoj otimačini crkvene imovine

© Nebojša PopovićLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Arhijereji i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke pozvali su danas pravoslavni verni narod da se u što većem broju okupi u subotu, 21. decembra, na molitvenom crkvenom Saboru u Nikšiću i iskaže protest protiv novog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije nikšićko-budimljanske se navodi da je reč o ponižavajućem i diskrimatorskom zakonskom predlogu.

„Vlada Crne Gore je utvrđivanjem ovakvog Predloga zakona pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore, koji su u ogromnom broju (oko 100.000) imenom, prezimenom i potpisom iskazali svoj stav prema diskriminatornom Predlogu zakona“, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ukazuje se da iz dosadašnjih aktivnosti na pripremi ovog zakonskog propisa, svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se ovim zakonom progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Da je ovo zakon protiv naše Crkve je faktički postalo jasno posle sastanka sa Zoranom Pažinom, jer je ukazano da su, mimo pravne logike i protivno Ustavu, ostale tradicionalne Crkve i verske zajednice navodno zaštićene ugovorima koje su ranije zaključile sa vladom. Zakon — ako je zakon — onda treba da važi za sve, a ne da je, kao u ovom slučaju, uperen i pisan protiv naše crkve, koja je i prethodno diskriminisana odbijanjem Vlade da i sa njom zaključi isti ugovor“, stoji u saopštenju.

Ističe se da je na današnjem sastanku arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, održanom u manastiru Svetog Luke u Župi Nikšićkoj, a povodom utvrđivanja tzv. „inoviranog“ Predloga zakona o slobodi veroispovesti, iskazana odlučnost da se snažno odupru ovakvom poniženju Pravoslavne crkve.

U tome, ističu, očekuju punu podršku svih pravoslavnih vernika, bez obzira na njihovo lično i političko opredeljenje, budući da je obaveza svakog pravoslavnog vernika, bez izuzetka, da jasno i glasno podigne svoj glas protiv ovakvih i sličnih brutalnih ataka i mešanja sekularne države u crkveni poredak radi, kako se navodi, „otimačine crkvene imovine po komunističkim i drugim revolucionarnim metodama“.

U saopštenju se navodi i da jučerašnja tvrdnja predsednika crnogorske vlade Zorana Pažina da je Crkva odbijala da razgovara o preporukama Venecijanske komisije, najblaže rečeno, služi obmanjivanju javnosti.

„Vlada je od Crkve dobila argumentovane primedbe na Predlog zakona (na preko 90 stranica) u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama Venecijanske komisije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predlagao da se razgovara i o ostalim važnim pitanjima verskih prava (restitucije, obeštećenja, garancije imovine i poštovanje pravnog kontinuiteta crkava i verskih zajednica) u Crnoj Gori, te da se dijalog ne ograničava na način na koji je to uslovljavala delegacija vlade u svom krnjem mandatu.

„Uporno su odbijali dijalog iskazima da su ta pitanja od nosilaca najviših političkih funkcija proglašena za politička i da su za njih to prvenstveno politička, a ne pitanja osnovnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Vladika Joanikije pozvao je ranije vernike na veliki narodni sabor u Nikšiću 21. decembra.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se „urazumi i ne objavljuje rat protiv Boga“, i da „ne nastavlja bogoborno delo svojih prethodnika bezbožnika“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala