Objavljene fotografije plemena kanibala koje je pojelo naslednika Rokfelera /foto/

Pratite nasTelegram
U javnosti su se pojavile fotografije izolovanog kanibalskog plemena, koje je navodno ubilo i pojelo naslednika porodice Rokfeler pre skoro 60 godina.

Na slikama se vide muškarci, žene i deca naroda Asmat, poznatog po svojim žrtvama i ritualima. Fotograf Đanluka Kjodini (41) posetio je ovo pleme na Novoj Gvineji, koja je sada deo Indonezije, uprkos glasinama da su oni pojeli Majkla Rokfelera 1961.

Autor Karl Hofman veruje da ima najpribližniju sliku o tome šta se dogodilo nasledniku Rokfelerovih, a detalje je izneo u svojoj knjizi „Savage Harvest“, prenosi „San“.

Objava koju deli Gianluca Chiodini (@alfienero) dana

Majkl, sin jednog od najbogatijih ljudi Amerike koji je u to vreme imao 23 godine, upao je u nevolju kad se njegov katamaran prevrnuo duž obale jugozapadnog dela Nove Gvineje, koju je istraživao u potrazi za blagom.

Preplivao je 16 kilometara i nakon što je konačno izašao na obalu, jedan od pripadnika plemena probo ga je kopljem. Sin tadašnjeg guvernera Njujorka Nelson Rokfeler, koji je bio s njim, udaren je u potiljak i usmrćen na licu mesta.

Pleme je tada moglo da započne svoj ritual. Za razliku od Amazonije, njihova zemlja nije imala mnogo prirodnih resursa, pa ih zapadnjaci nisu dirali.

Ali, u to vreme su Holanđani, koji su preuzeli plovidbu arhipelagom od „Ujedinjene istočnoindijske kompanije“, pokazali interes za koloniju Asmata, pa je Maks Lapre, poznat po strogom vođstvu vlade, naredio da se ubiju petorica najvažnijih pripadnika plemena.

Ovo je razbesnelo pleme, koje je verovalo u krvnu osvetu. Brutalna ubistva petorice muškaraca ostavila su trag u selu i svakog dana su Asmati želeli da se osvete belom čoveku. Tada se pojavio Majkl, 19. novembra 1961. godine.

Asmati su proveli vekove loveći svoje neprijatelje i skidajući im glave. Ponekad bi pretvarali njihove skalpove u jastuke ili jezive zdelice iz kojih bi jeli meso rivalskog plemena. Asmati nisu samo lovili zbog lobanja, oni su ih obožavali. Ova praksa je obustavljena devedesetih godina prošlog veka, prenosi „Blic“.

Iz lobanja preminulih bi uklanjali mozak, a otvori za oči i nos su zatvarani kako zli duhovi ne bi ušli ili izašli iz tela. 

Asmati veruju da kad ubiju i pojedu čoveka stiču njegovu moć i postaju kao on. Svaka osoba dobija ime po nekom preminulom ili prema ubijenom neprijatelju.

Drugi razlog zbog kojeg Hofman veruje da je pleme pojelo Rokfelera je činjenica da bi ga, da se udavio, pronašli spasilački timovi. Sa sobom je imao i dva kontejnera sa gorivom, koja nikada nisu pronađena. Hofman je ukazao i na to da ajkule retko napadaju ljude i da u tom području nikad nije bilo takvog slučaja.

Nakon Majklovog nestanka, porodica Rokfeler je otišla na Novu Gvineju i tragala za njim više od nedelju dana. Tadašnji predsednik Džon Kenedi je poslao saučešće porodici, nudeći podršku. Devetog dana porodica se vratila kući, a potraga je prekinuta. Zaključeno je da je Majkl umro usled utapanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala