Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Srpski bombarder brži od zvuka: Neuhvatljiv i sa zemlje i sa neba /video/

Pratite nas
Vojska Srbije radi na modernizaciji svog naoružanja, a jedan od projekata je i modernizacija borbenog aviona „Orao“.

To je avion koji leti brže od zvuka, a detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da „Orao“ može da leti do 2042. godine.

Retki su primeri u svetu da jedna mala zemlja napravi avion koji leti brže od zvuka. To je uradila Jugoslavija u saradnji sa Rumunijom sredinom sedamdesetih godina. Reč je o avionu J-22 „Orao“. Ovaj avion u Vojsci Srbije još leti, a leteće još veoma dugo jer se radi na njegovoj modernizaciji, piše RTS.

To navode Miodrag Marković, iz firme „Teleoptik žiroskopi“, i pukovnici i piloti Vojske Srbije Dejan Vasiljević i Zoran Prodanović, koji predvode civilno-vojni tim za modernizaciju aviona „Orao“.

Glavni delovi modernizacije su napadno-navigacijski sistem, optičko-elektronski uređaji i pametno naoružanje.

„Pod tim podrazumevamo da ćemo moći da ostvarimo isti efekat na cilj sa dvostruko manje, pa i više od dvostruko manjeg broja aviona. Ako su nam za uništenje nekog cilja sada potrebna tri aviona, to ćemo moći sa samo jednim vazduhoplovom“, objašnjava pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Modernizovano naoružanje činiće takozvani pametni projektili, čija je preciznost u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

„Osnovni nosilac je vođena raketa VRVZ-200, koja će omogućiti avionu ’Orao‘ dejstva sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara, i to u uslovima noći i složenim i povoljnim meteorološkim uslovima. Time se dobija veća mogućnost preživljavanja aviona ’orao‘“, istakao je pukovnik Zoran Prodanović, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Neuhvatljiv i sa zemlje i sa neba

Avion „Orao“ ima retku sposobnost letenja na malim visinama, manjim od 50 metara, što ga čini neuhvatljivim za dejstvo i sa zemlje i sa neba. Na njega će biti postavljeno ukupno 11 novih sistema, sa ciljem da se pojednostavi rad pilota. Sve je to dosta složeno i zahteva mnogo truda srpskih vazduhoplovnih stručnjaka.

„Osnova sistema je takozvana staklena kabina, koja podrazumeva moderne senzore i učestvuje sa inercijalnim navigacionim sistemom, pre svega, u određivanju položaja aviona“, navodi Miodrag Marković iz firme „Teleoptik žiroskopi“.

Kao što se često govori, nekada je sve bilo kvalitetno. U to, „nekadašnje“ vreme napravljen je i „Orao“. Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da „Orao“ može da leti čak do 2042. godine.

Vojska Srbije će tako imati žilav, pouzdan i savremen avion, i neće potrošiti mnogo novca, a srpska odbrambena industrija biće tehnološki unapređena.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala