U Mađarsku, ipak, može jedna jabuka

CC0 / Pixabay / Od novembra kreće izvoz srpske jabuke u Kinu
Od novembra kreće izvoz srpske jabuke u Kinu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Prema saopštenju Nacionalne službe za bezbednost hrane Mađarske (NEBIH), nadležna ministarstva odredila su da se komad voća i povrća za sopstvenu upotrebu, odnosno manje količine do pet kilograma, mogu u ličnom prtljagu putnika uneti u Mađarsku bez fitosanitarnog certifikata.

Evropska komisija još nije odredila prag za neophodnost potvrde o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda u slučaju robe koja stiže u ličnom prtljagu. Zbog toga su ministarstva poljoprivrede i finansija i Kabinet premijera odredili malu količinu povrća i voća za koju putnicima u Mađarsku nije potreban fitosanitarni sertifikat.

To je privremena mera koja se odnosi samo na Mađarsku i ako Komisija EU odredi tu manju količinu, tada će mađarske mere biti povučene, prenosi RTS.

NEBIH podseća da se ovo olakšavanje EU propisa odnosi samo na jestive biljke, pa zabrana unosa važi i dalje za žive biljke, rezano cveće i semenski materijal. Krompir je označen kao visokorizičan kada je reč o biljnim štetočinama, pa ostaje na listi zabrane.

Nacionalna agencija za bezbednost hrane podseća da za unos banana, ananasa, kokosa, urme i durijana nije potrebna potvrda o zdravstvenoj ispravnosti, što se odnosi i na sušeno, konzervirano i prerađeno voće.

Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina, kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni sertifikat, stupila je na snagu 14. decembra i Mađarska je od tada primenjuje na graničnim prelazima sa Srbijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala