Srbija završila polaganje cevi za svoju deonicu „Turskog toka“

Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju
Deo kraka Turskog toka kroz Srbiju - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Cevi „Nacionalnog magistralnog gasovoda“ kroz Srbiju su položene. Taj gasovod je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan, jer će preko Bugarske, Srbije i dalje u Mađarsku, dopremati gas iz „Turskog toka“. U pripremi su dalji radovi na gasnoj infrastrukturi, potvrđeno RTS-u.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je za RTS da je u Srbiji postavljeno 403 kilometara cevi u okviru „Turskog toka“.

„Podbušen je Dunav, Tisa, Morava, svi kanali i prolazi. Cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama“, rekao je Bajatović.

Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda — kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje, kaže Bajatović, da se uradi izlaz za gasno skladište „Banatski Dvor“.

„Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi ovog projekta od vodećih evropskih kompanija“, istakao je direktor „Srbijagasa“.

Prema njegovim rečima, trenutno postoje problemi sa radovima na „Turskom toku“ u Bugarskoj.

„Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da bude gotovo do kraja 2020. godine. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima“, napomenuo je Bajatović.

Svi kapaciteti „Turskog toka“ su, ističe, 100 odsto rasprodati.

„To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava“, istakao je Bajatović.

© Tanjug / DUSAN ANICICCevi za gas na trasi "Turskog toka" kroz Pomoravlje
Srbija završila polaganje cevi za svoju deonicu „Turskog toka“ - Sputnik Srbija
Cevi za gas na trasi "Turskog toka" kroz Pomoravlje

„Građani da ne brinu“

Govoreći o dogovoru Rusije i Ukrajine o isporuci gasa, Bajatović kaže da je reč o načelnom sporazumu o isporuci oko 40 milijardi kubika gasa — duplo manje nego do sada.

„To je sve jedna geostrateška igra. Moraće Evropljani da ovu igru dovedu do kraja“, kaže direktor „Srbijagasa“.

Napomenuo je da građani Srbije ne treba da se brinu, jer je dobavljena dovoljna količina gasa, obezbeđeni su transportni pravci i dopunjeno je skladište „Banatski Dvor“ sa 550 miliona kubika gasa.

„Možemo da budemo mirni“, rekao je Bajatović, ističući i da se cene gasa neće menjati.

„Količine gasa koje stižu iz Amerike u Evropu ne mogu poremetiti tržište. Naredni period garantuje da neće biti poremećaja u ceni gasa“, naveo je direktor „Srbijagasa“.

U planu još jedno skladište gasa

Direktor „Srbijagasa“ rekao je za RTS da se sa Vladom Srbije razmatra gradnja još jednog skladišta gasa — Banatski Itebej.

Prema njegovim rečima, verovatno će biti kapaciteta milijardu kubika gasa.

Bajatović dodaje da se završava projekat proširenja kapaciteta „Banatskog Dvora“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala