Amfilohije: Glavnu ulogu u svemu ima Đukanović, on je najveći izdajnik

© Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije u Nikšiću
Mitropolit Amfilohije u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć na tribini u grbaljskom manastiru Podlastva da je Zakon o slobodi veroispovesti „bezumlje kojim se samo pravoslavni hramovi namjeravaju otimati, i to takvo da te vrste nema u Evropi“.

Na pitanje „možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavimo njihovim putem i da krenemo na ulice” mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da „za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi“.

„Ali neće to moći zbog otpora naroda i Crkve. Traže od nas da se registrujemo. Na tu temu sam rekao premijeru: ’Ja treba vas da registrujem, a ne vi mene‘. Ova Mitropolija je stvorila Crnu Goru, davši joj i ime. Traže da granice Crkve budu u skladu sa granicama sadašnje Crne Gore, a ja ih pitam onda — što ćemo sa Svetim Vasilijem Ostroškim Zahumsko-hercegovačkim iz Stare Hercegovine. Ja se iskreno nadam da će ova nesreća da se završi, ali bez sumnje treba reći da glavnu ulogu u svemu ima gospodin Đukanović“, rekao je mitropolit, a prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Amfilohije je istakao da je ne jedanput od 2008. godine kazao da je „najveći izdajnik Crne Gore Milo Đukanović, a sada i da je Zakon takođe najveća izdaja Crne Gore“.

„U Skupštini Crne Gore umrla je pravda i pravo“, kazao je mitropolit.

Na tribini je, kako piše na sajtu MCP, mitropolit Amfilohije govorio o pozitivnim primerima ophođenja policajaca u prekjučerašnjim dešavanjima, koji su mu prilikom zaustavljanja na putu od Cetinja do Podgorice kazali „Vladiko, blagoslovite, imate punu našu podršku“.

Podsetio je i na poslanike muslimanske veroispovesti koji su „stali u odbranu pravoslavnih svetinja i, na primer, Isa Mahmutovića, koji svojevremeno nije želio da ruši lovćensku kapelu, zbog čega je dobio otkaz“, piše na sajtu MCP.

„Sreo sam se sa njegovim sinom pre godinu u Parizu i dodelio mu Zlatni lik Svetog Petra Cetinjskog Tajnovidca. Plakao je kao malo dete“, kazao je Mitropolit.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da će u svim hramovima pravoslavne Crne Gore do Božića da zvone zaupokojena zvona na svaka dva časa i da će posle večernje službe da se služi moleban Presvetoj Bogorodici, koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu i njene verne.

„Jedan od prisutnih konstatovao je da opšta i politička situacija ozbiljna, navodeći šta se sve desilo ovih dana i pitao je za dobijanje blagoslova da se organizuju sami da se bore ili da se predaju, jer trećeg puta nemaju. Mitroplit je rekao da Crkva blagosilja samo duhovnu i moralnu borbu“, piše na sajtu MCP.

O spornom Zakonu o slobodi veroispovesti mitropolit Amfilohije govorio je za Sputnjik uoči sabora u Nikšiću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala