Dodik: Podigao sam ruku za Srpsku koja bi trebalo da ima pravo na samoopredeljenje /video/

© Borislav ZdrinjaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Bili su to dinamični dani, kaže nam Milorad Dodik, predstavnik srpskog naroda u Predsedništvu BiH, prisećajući se događaja od pre skoro tri decenije, kada je kao poslanik Stranke reformista podigao ruku za osnivanje Republike Srpske.

„Zemlja koju sam voleo bila je u raspadu, Jugoslaviju su već napustile Slovenija i Hrvatska, a Muslimani zajedno sa Hrvatima hteli su da nametnu Srbima Bosnu i Hercegovinu kao državu u kojoj bismo bili nesumnjiva manjina. Srpski narod je stvorio Skupštinu srpskog naroda, to je bilo 21. 10. 1991. godine i ona je mogla da donosi odluke kakva je odluka o proglašenju Republike Srpske. Bio je to dan kada su se svi poslanici bez obzira na političke partije povukli na Pale iz Sarajeva u kom nismo imali mogućnost da delujemo i radimo. Na Palama smo održali sednicu Skupštine srpskog naroda o proglašenju“, seća se Dodik za Sputnjik.

On dodaje da nije oklevao da prisustvuje sednicama na kojima je Republika Srpska zaokružila svoju državnost, kao i da je veoma dobro razumeo o kakvim okolnostima se radi.

Dodik nam kaže da Dan RS nikada nije bio osporen kod srpskog naroda i da je to najvažnije:

„Mi to slavimo, nikome ne namećemo da taj dan obeležava i slavi i drago nam je što Srbija prepoznaje i sa nama je u ovom danu. I svi Srbi, gde god oni bili, izvan Srbije i RS su sa nama. Ovo je praznik slobode“.

Dodik kaže i da su u Srbi na ovim prostorima naučili da bez države nema ni slobode i da su zato i formirali Republiku Srpsku 9. januara, da bude nezavisna država.

„Naravno, politički ciljevi toga dana nisu prihvaćeni u celosti, ali smo zbog mira u BiH prihvatili da ostanemo u nekom okviru BiH. Za nas je to tesan okvir, jer pokušava da nam nametne svoju volju, ne uvažava volju srpskog naroda i pokušava da uruši identitet srpskog naroda. Ta BiH ne može da preživi. Možda bi mogla da preživi BiH koja poštuje osnove Dejtona. Ali pošto je ona odlučila da ne poštuje duh Dejtona, onda će i BIH jednog dana biti duh. To je apsolutno logičan razvoj situacije“, kaže Dodik.

Milorad Dodik, patrijarh Irinej i Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Republika Srpska je činjenica na političkoj karti sveta /foto, video/

Srpska bi trebalo da ima pravo na samoopredeljenje do otcepljenja

Dodik zaključuje da je Republika Srpska danas ponosna:

„Stvorena je u miru, branjena u ratu i odbranjena u posleratnom periodu, koji uopšte nije bio manje izazovan nego sam rat. Naši pogledi u budućnost vezani su za političke procese i verujemo da će jednog dana, taj, kako sebe naziva, civilizovani i moderni svet prihvatiti jednaka prava za sve, pa i za srpski narod koji bi trebao da ima prava na odluku o samoopredeljenju do otcepljenja. Jer, ako to važi za druge, trebalo bi da važi i za nas. U tom pogledu, mislim da ta ogromna sila, koja se koncentrisala protiv RS, polako jenjava i nestaje. Mi ne smemo da budemo nestrpljivi. Kada prava koja nam pripadaju budemo mogli da slobodno upražnjavamo, onda ćemo odlučiti kako će izgledati RS i gde će biti“.

Nastavak intervjua sa Miloradom Dodikom moći ćete da pročitate sutra na portalu Sputnjik Srbija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala