Snažno upozorenje iz Francuske: Crna Gora radi stvari bez presedana, hoće li EU reagovati

© Sputnik . Marija SergejevaTjeri Marijani
Tjeri Marijani - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Od razdvajanja od Srbije, Crna Gora je rastrzana između stranih uticaja i sponzora. Više od 600.000 Srba živi u strahu od sve radikalnije diskriminacije. Sveštenike prebijaju, novinare zatvaraju, a strani posmatrači su veoma zabrinuti, rekao je francuski poslanik Tjeri Marijani i dodao da je pokušaj otimanja crkvene imovine postupak bez presedana.

Marijani je, obraćajući se Evropskoj komisiji, naglasio da je ovo vreme kada se Evropska unija sve više fokusira na Balkan, ali da je poštovanje prava u regionu veoma nestabilno, a kao primer najveće nestabilnosti naglasio je pokušaj crnogorskih vlasti da otme imovinu SPC od pravoslavnih vernika.

Mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta - Sputnik Srbija
Episkopski savet u Stejt departmentu zbog krize u Crnoj Gori

On je donošenje ovakvog Zakona, i to bez ikakvog uključivanja Crkve u kompletan proces, nazvao provokacijom bez presedana.

„Poslednji primer ogleda se u stalnim pokušajima države Crne Gore da se poziva na nacionalni interes u nastojanju da otme imovinu velikog broja crkava, uključujući i one koje pripadaju pravoslavnim Srbima. Ono što je provokacija bez presedana jeste da zakon od 27. decembra 2019. godine određuje da svi hramovi sagrađeni pre 1918. godine pređu u vlasništvo države, a da se o tome sa Crkvom nije ni konsultovalo“, poručio je Francuz Evropskoj komisiji, a prenosi In4s.

Poslanik je istakao kako je Crna Gora prodata stranim centrima moći od svoje nezavisnosti 2006. godine i da danas Srbi u Crnoj Gori žive u strahu od diskriminacije.

„Od svog razdvajanja od Srbije 2006. godine, Crna Gora je rastrzana između stranih uticaja i sponzora. Više od 600.000 Srba u zemlji živi u stalnom strahu od sve radikalne diskriminacije“, objasnio je.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Milovi buka i bes kroz govor tela: Đukanović kao bokser i dirigent, nervozan zbog protesta građana

Podsetio je da je 2. januara 2020. održan protest ispred crnogorske ambasade u Beogradu, a predsednik Vučić nedavno je otkazao planiranu posetu Podgorici.

Marijani smatra da EU nije predvidela ogromne tenzije i ističe da ih nije spomenula kada je 7. oktobra 2019. godine sa Crnom Gorom potpisan Frontek sporazum, što je, kako je naglasio, prilika koja se često koristi kao izgovor za komentarisanje političke situacije zemlje u pitanju. 

„Sveštenike prebijaju, novinare zatvaraju, a situacija je sve gora, do te mere da su posmatrači sa strane ozbiljno zabrinuti. Da li će EU braniti versku slobodu u Crnoj Gori!“, uputio je Matijeri pitanje jednom od najvažnijih tela Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala