Misteriozne crne pečurke koje rastu u Černobilju mogu postati baza za novi lek

© Sputnik / Igor KostinČernobiljska nuklearna elektrana
Černobiljska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Neobične crne pečurke koje rastu u černobiljskom nuklearnom reaktoru „hraneći se“ radijacijom mogle bi da posluže kao osnova za nove lekove koji će štititi ljudski organizam od opasne doze zračenja, piše „Dejli mejl“.

Pet godina nakon nuklearne katastrofe koja se dogodila u elektrani u Černobilju naučnici su otkrili da na zidovima napuštenog radioaktivnog reaktora rastu misteriozne crne pečurke.

Naučnike je zainteresovalo kako mikroorganizmi uspevaju da prežive ekstremne uslove u kojima se nalaze, zbog čega su i počeli da sprovode istraživanja. Ispostavilo se da pečurke rastu u pravcu izvora zračenja, kao da ih radijacija „privlači“, piše „Dejli mejl“.

Otkriveno je da pečurke sadrže veliku količinu melanina — pigmenta od kog ljudska koža postaje tamnija.

„To omogućava neobičnim biljkama da apsorbuju zračenje bez štete po sebe i da ga pretvore u hemijsku energiju, kao što obične biljke fotosintezom pretvaraju ugljen-dioksid i hlorofil u kiseonik i glukozu“, navodi se u članku.

Atomik votka - Sputnik Srbija
Britanski naučnici lansirali „atomsku votku“ iz Černobilja

„Neobični proces je dobio naziv „radiosinteza“, a naučnici se nadaju da će, zahvaljujući tim istraživanjima, otkriti nove načine zaštite od smrtno opasne radijacije“, objašnjava autor članka.

Novi lek koji će štititi ljudski organizam od radijacije

Prema mišljenju stručnjaka NASA Kasturija Venkatesvarana, koji se nalazi na čelu istraživanja o specijalnim gljivama tipa Cryptococcus neoformans, zahvaljujući eksperimentima koji se sprovode, postoji mogućnost da se razvije novi lek koji će blokirati i neutralizovati uticaj radijacije na ljudski organizam.

„Lek bi, između ostalog, pomagao osobama koje su obolele od raka prilikom lečenja radio-terapijom, kao i inženjerima zaposlenim u nuklearnim elektranama, pilotima, astronautima i mnogim drugim“, piše list.

Naučnici pretpostavljaju da bi sposobnost gljiva da pretvaraju radijaciju u energiju u budućnosti mogla biti iskorišćena za punjenje različitih električnih uređaja. Takva vrsta biotehnologije može postati prilično perspektivna, budući da je biokompatibilna i nije toksična.

U poslednje vreme eksperimenti sa primenom gljiva u medicinske svrhe privukli su veliku pažnju, zahvaljujući eksperimentu kada su gljive uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde je nivo radijacije viši nego na Zemlji. Rezultati svemirskih eksperimenata još nisu objavljeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala