Kako hormoni kontrolišu koga i koliko volimo

CC0 / / Par
Par - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ljubavna osećanja oslanjaju se na komplikovanu kombinaciju hemikalija i psihologije, pa se zbog toga često postavlja pitanje da li ljubav može zaista biti večna. Kako hormoni zapravo kontrolišu koga i koliko volimo?

„Nedavno sam se zaljubio do ušiju, ali moji cinični prijatelji stalno mi govore kako ljubav nije ništa do koktel feromona, dopamina i oksitocina, i da se troši posle nekoliko godina. Ta pomisao me plaši i čini mi se da je ljubav potpuno besmislena. Da li je ljubav zaista samo hemija mozga?“, zapitao se jedan mladić.

Suština ljubavi, barem strastveno romantične ljubavi, jeste da se zaljubimo „na prvi pogled“ i „preko ušiju“. Zaljubljujemo se „ludo, slepo“, a ne racionalno.

Šta je to „mreža ljubavi“

Romantična ljubav je neodoljiva, misteriozna, dok je s druge strane vrlo jednostavna, predvidiva i neizbežna. Ipak, prema naučnim istraživanjima, nije lako biti u ljubavi niti osvojiti nečije srce. Zbog čega je to tako? Seksualni feromoni, hemikalije namenjene emitovanju reproduktivne dostupnosti drugima, često se navode kao ključni instrumenti privlačnosti.

Osim toga, neka istraživanja ukazuju na to da je ljubav vrlo složena emocija u kojoj učestvuje 12 oblasti u mozgu, čineći tako strukturu koja se zove „mreža ljubavi“, preneo je „Kliks“.

Ovu mrežu ljubavi karakteriše na prvom mestu racionalna strana. Spoljašnji deo mozga je zadužen za svest, percepciju, razmišljanje i rasuđivanje. Ova oblast utiče na to kako percipiramo partnera i zašto smatramo da nas on upotpunjuje.

Prenosna stanica talamus je glavna stanica za prenos svih nervnih impulsa u mozgu i predstavlja samo srce mreže ljubavi.

Za emocionalnu stranu zadužena je kompleksna struktura unutar i oko limbičkog sistema. Ova oblast ima aktivnu ulogu u obradi pozitivnih impulsa, kao što su uživanje i nagrada, ali i u formiranju dobrih i loših sećanja i ispoljavanju emocija, a kada smo srećni ova oblast je ispunjena dopaminom.

Šta se dešava u mozgu dok smo zaljubljeni

U fazi privlačnosti postoje hemijske supstance koje preplave mozak na početku veze. Kada se požuda smiri, i testosteron, estrogen i seksualna privlačnost se smanje, onda se rodi ozbiljna veza. Dopamin koji reguliše centar za uživanje i određuje naše emotivne reakcije odgovoran je za osećanje euforije, što je slično dejstvu droge. Serotonin izaziva opsesivnost i gubitak apetita.

Faza privrženosti karakteriše vezu na duže staze. Naime, nalet hemikalija vremenom splasne, ali oksitocin je hormon ljubavi i vezanosti, čiji se nivo u krvi podiže kada se ljubimo i grlimo, tokom seksualnog odnosa, ali i prilikom porođaja i dojenja.

Tu je i vazopresin, koji takođe podstiče vezivanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala