„Rubikon“ trese Zapad: CIA i BND znali za zlodela vojnih hunti

CC0 / piksabej / FBI savetuje kako da se zaštitite od špijuniranja...
FBI savetuje kako da se zaštitite od špijuniranja... - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Afera "Rubikon" potresa Zapad. Novo otkriće američkih, nemačkih i švajcarskih novinara pokazuje da su američka i nemačka obaveštajna služba - CIA i BND znali za gruba kršenja ljudskih prava od strane latinoameričkih vojnih hunti krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Novinari „Vašington posta“, nemačke televizije CDF i švajcarske televizije SRF otkrili su da su američka CIA i nemački BND pola veka špijunirali oko 120 država koje su kupovale mašine za šifriranje od švajcarske kompanije „Kripto AG“. „Kripto“ je od 1970. bio u tajnom vlasništvu dve obaveštajne službe. Operacija CIA i BND vezana za „Kripto“ nosila je kodnu oznaku „Rubikon“. 

Istraživači su, kopajući po podacima, otkrili da su obaveštajne službe znale za zločine koje su latinoameričke vojne hunte činile nad svojim građanima u okviru operacije „Kondor“.

Mašine za šifriranje za ubice

Južnoameričke diktature objedinile su svoje snage krajem sedamdesetih godina prošlog veka kako bi stale na put otporu koji se javio u Čileu, Argentini, Urugvaju, Boliviji, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju. Režimi, poput onog koji je u Čileu uspostavio general Augusto Pinoče ili onog koji je u Argentini uspostavio general Horhe Rafael Videla, vršili su kidnapovanja, mučenja i ubistva svojih građana na najbrutalniji način kako bi se održali na vlasti.

© AFP 2022 / STRArgentinski diktator general Horhe Rafael Videla (u prvom planu) sa čileanskim diktatorom generalom Augustom Pinočeom. Obojica su učestvovali u operaciji "Kondor" i obojica su optuženi za teška kršenja ljudskih prava.
„Rubikon“ trese Zapad: CIA i BND znali za zlodela vojnih hunti - Sputnik Srbija
Argentinski diktator general Horhe Rafael Videla (u prvom planu) sa čileanskim diktatorom generalom Augustom Pinočeom. Obojica su učestvovali u operaciji "Kondor" i obojica su optuženi za teška kršenja ljudskih prava.
„Kripto“, u tajnom vlasništvu CIA i BND isporučivao je latinoameričkim diktaturama za to vreme najsavremeniju komunikacijsku opremu, koja im je poslužila da koordinišu svoje akcije.

Dokumenti koje je dobio „Vašington post“ pokazuju da je CIA decenijama imala uvid u aktivnosti južnoameričkih vojnih hunti i da je imala saznanja o širokom spektru kršenja ljudskih prava.

„Ono što dokumenti ne pokazuju je bilo kakav napor američkih obaveštajnih agencija ili visokih zvaničnika da razotkriju ili zaustave kršenja ljudskih prava za koja su imali saznanja“, pišu novinari „Vašington posta“ Greg Miler i Piter Mjuler.
© AFP 2022Vodeni topovi dejstvuju protiv demonstranata, koji su se okupili kako bi protestovali protiv torture koju je sprovodio Pinočeov režim, u čileanskoj prestonici Santjagu, 24. novembra 1983.
„Rubikon“ trese Zapad: CIA i BND znali za zlodela vojnih hunti - Sputnik Srbija
Vodeni topovi dejstvuju protiv demonstranata, koji su se okupili kako bi protestovali protiv torture koju je sprovodio Pinočeov režim, u čileanskoj prestonici Santjagu, 24. novembra 1983.

Latinoamerički režimi služili su se zaista monstruoznim merama prema sopstvenim građanima. Kidnapovanje koje bi izvršila tajna policija ili vojska bilo je prvi oblik zastrašivanja, zatvorenici su u tajnim zatvorima bili mučeni na neopisiv način, a na kraju bi bili drogirani i izbacivani iz aviona na morsku pučinu. Majke čija su deca na taj način nestala još uvek demonstriraju na majskom trgu u Buenos Ajresu tražeći da saznaju istinu o sudbini svoje dece.

Znanje je oblik učestvovanja

U zbirci dokumenata u Arhivu nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Džordž Vašington, istraživači su pronašli dokumente koji pokazuju da su latinoamerički režimi uključeni u operaciju Kondor tražili način za razmenu poverljivih obaveštajnih podataka o ljudima koje su želeli da uhapse ili ubiju. Službe bezbednosti tih zemalja uspostavile su komunikacionu mrežu koristeći „Kriptove“ mašine CKS-52, da bi od 1977. prešle na moderniji model H-4605.

© AFP 2022 / JUAN MABROMATABivši argentinski diktator, general Rafael Videla (u sredini) na optuženičkoj klupi zbog zločina koje počinio tokom operacije "Kondor" 2013. Hunta kojom je Videla rukovodio između 1976. i 1981, odgovorna je za ubistva oko 30 000 ljudi.
„Rubikon“ trese Zapad: CIA i BND znali za zlodela vojnih hunti - Sputnik Srbija
Bivši argentinski diktator, general Rafael Videla (u sredini) na optuženičkoj klupi zbog zločina koje počinio tokom operacije "Kondor" 2013. Hunta kojom je Videla rukovodio između 1976. i 1981, odgovorna je za ubistva oko 30 000 ljudi.

Početni cilj Kondora bila je jedna multinacionalna pobunjenička grupa koja je delovala na jugu kontinenta, međutim, operacija je ubrzo prerasla u masovnu akciju ubistava svih na koje padne sumnja da se ne slažu sa vojnim huntama.

Dokumenti govore da su zvaničnici bili alarmirani zbog kršenja ljudskih prava u Latinskoj Americi. O tome govori memorandum iz 1976, koji je uputio tadašnji zamenik državnog sekretara ambasadorima u regionu, u kome se izražava „ozbiljna zabrinutost američke vlade zbog navodnih planova atentata u okviru operacije „Kondor““. Međutim, američkim zvaničnicima bilo je važnije da ne kompromituju operaciju „Rubikon“, nego da reaguju na masovna ubistva u svom „unutrašnjem dvorištu“, pišu Miler i Mjuler.
© AFP 2022 / EMILIANO LASALVIAČlanovi organizacije "Majke sa majskog trga" stoje pored transparenta na kojima su prikazani portreti nestalih tokom diktature vojne hunte u Argentini, između 1976. i 1983, tokom okupljanja marta 2019. na kojem je obeležena 43. godišnjica vojnog udara.
„Rubikon“ trese Zapad: CIA i BND znali za zlodela vojnih hunti - Sputnik Srbija
Članovi organizacije "Majke sa majskog trga" stoje pored transparenta na kojima su prikazani portreti nestalih tokom diktature vojne hunte u Argentini, između 1976. i 1983, tokom okupljanja marta 2019. na kojem je obeležena 43. godišnjica vojnog udara.

Karlos Osorio, jedan od istraživača iz Arhiva nacionalne bezbednosti, za „Post“ je rekao da novootkriveni dokumenti kod Latinoamerikanaca jačaju sumnju da američki zvaničnici nisu učinili dovoljno kako bi zaustavili krvoproliće.

„Oduvek su sumnjali u američko učešće, a znanje je oblik učešća. Ovo je potvrda tih sumnji“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala