Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Kako da koristite svoj telefon bez ostavljanja podataka

CC0 / Pixabay / Digitalni svet
Digitalni svet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovde ćemo da objasnimo kako da zaštitite svoje podatke sa onih mesta na kojima drugi ljudi mogu da ih lako nađu. Usredsredićemo se na čišćenje lokalne memorije vašeg telefona, za razliku od ograničavanja informacija koje aplikacije šalju na „klaud“.

Budite inkognito

Internet pretraživač vašeg telefona, poput onog na računaru, nudi anonimni ili privatni režim koji ograničava podatke. Kada otvorite veb-stranicu u ovom režimu, aplikacija će zaboraviti stranice koje posećujete i ključne reči koje pretražite čim zatvorite prozor, prenosi B92.

Međutim, režim „Inkognito“ vas ne čini nevidljivim.

Na primer, ako se prijavite na Fejsbuk, ova društvena mreža će i dalje da beleži vašu aktivnost. Vaš internet-provajder takođe će videti šta radite i možda će evidentirati vaše ponašanje na mreži.

Da biste se zaštitili, moraćete da se oslonite na virtuelnu privatnu mrežu (VPN). Ako jednostavno želite da obrišete nešto što je sačuvano u lokalnoj memoriji vašeg telefona, „Inkognito“ sam sebe „čisti“ vrlo efikasno.

Proces korišćenja ovog režima zavisiće od aplikacije pretraživača koju želite.

Fejsbuk i Tviter - Sputnik Srbija
Rusija kaznila „Tviter“ i „Fejsbuk“ sa po četiri miliona rubalja

Chrome: Menu -> New Incognito Window

Safari: Show Pages -> Private ->  Izaberite + da vidite opciju koja vam treba

Ako zaboravite da pretražujete anonimno, još uvek možete da obrišete sačuvane podatke.

Chrome: Menu -> Settings -> Advanced -> Privacy and Security -> Clear Browsing Data.

Safari: Settings -> Safari -> Clear History and Website Data

Ako ne koristite aplikaciju za dopisivanje sa porukama koje se same brišu, ostaće evidencija svih vaših razgovora. Naravno, većina ljudi želi da proveri svoje stare poruke, ali teško da su vam potrebne sve poruke iz prethodnih nekoliko godina.

Možete da izbrišete ove stare razgovore ručno ili isprobate opciju koja troši manje vremena: automatsko brisanje istorije ćaskanja nakon određenog vremenskog perioda, piše „Popjular sajens“.

iOs: Settings -> Messages -> Keep Messages -> postavite vremenski period (npr. 30 dana)

Nažalost, ne nude sve aplikacije ovu funkciju. Ipak, u Android aplikaciji za slanje SMS poruka, razgovor sa nekim kontaktom brišete tako što držite taj razgovor sve dok se ne pojavi opcija „izbriši“.

Neke od aplikacija u kojima se poruke „samouništavaju“ su Telegram, Fejsbuk mesindžer i Snapčat.

Ograničite kako aplikacije prate vašu aktivnost

Svaka od aplikacija na vašem telefonu ima malo drugačiji pristup evidentiranju vaših aktivnosti. Neke od njih omogućavaju vam da izbegavate ovo pomoću „Inkognito“ režima, dok u drugima možete da isključite u potpunosti opciju.

Na primer, Jutjub aplikacija ima režim „Inkognito“ koji ne prati video-snimke koje gledate. Da biste aktivirali ovaj režim ili na Androidu ili iOS-u, otvorite aplikaciju, izaberite svoj profil u gornjem desnom uglu, pa izaberite New Incognito window.

Gugl mape, sa druge strane, mogu da pamte gde ste sve bili. Evo kako da zaustavite ovo:

Google Maps -> Settings -> Personal content -> Location history

Špijuniranje - Sputnik Srbija
Sviđalo vam se ili ne: Gugl uvek zna gde se nalazite
Obrišite istoriju pretrage

Mnoge mobilne aplikacije čuvaju podatke i lokalno i na „klaudu“, kako bi mogle da sinhronizuju vaše podatke sa drugim uređajima. To znači da biste za brisanje evidencija pretraživanja sa svog telefona morali da obrišete podatke sa više različitih mesta.

Na primer, vaš Gugl nalog će čuvati istoriju pretraga sa vašeg Android telefona. Da biste izbrisali ove podatke, morate im pristupiti sa interneta. Evo kako.

Google activity history -> Menu -> Delete activity by -> Podesite vremenski period i sadržaj (ako želite da pobrišete sve onda „All time“ i „Search") -> Delete

Ovo će obrisati istoriju pretrage na svim proizvodima povezanim sa Gugl nalogom koji koristite, uključujući Android i Gugl pretraživač.

Na iOS uređajima ne postoji slična stvar, ali evo najbolje stvari koju možete da uradite.

Settings -> Siri & Search -> Isključite opciju Suggestions in Search

Ovako ćete da isključite mogućnost da se vide sve ranije pretrage kada sledeći put budete nešto pretraživali.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala