Tramp jedva dočekao Putinov predlog

© Sputnik / Kevin LamarquePredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na sastanku u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na sastanku u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Putinov predlog o održavanju sastanka stalnih članica Saveta bezbednosti, Tramp je video kao priliku da neutrališe kineski vojni i politički uticaj i da se dokopa spoljnopolitičkog uspeha zbog kojeg neće biti kritikovan, smatraju ruski eksperti.

Ovaj sastanak biće posvećen pitanjima strateške stabilnosti,  pa će se u samom centru diskusije naći Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, smatraju eksperti.

Putinov predlog dobar jer uključuje Kinu

Jurij Roguljov  direktor Fonda za izučavanje SAD „Frenklin Ruzvelt“ ističe da rusko-američke pregovore o produžetku Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja prate ozbiljne poteškoće koje su povezane sa unutrašnjom političkom situacijom u SAD. Osim toga, zbog želje Trampa da u ove pregovore uvuče i Kinu, bilateralni pregovori između Vašingtona i Moskve postaju beskorisni u odnosu na multilateralni format koji uključuje Peking. 

„Trampu je teško da pokreće inicijative u ovoj oblasti ili da odgovori na one koje dolaze od Putina i Rusije. Ali format koji je predložio Putin, po mnogo čemu, ide u prilog interesima SAD. Pre svega zbog toga što su SAD u svojim preliminarnim ocenama i pregovorima o isteku Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja istakle da i druge zemlje treba da budu uključene u ovaj proces, misleći na Kinu, što je ona odbila. Ali u ovakvom formatu Kina je odlučila da učestvuje, pa i SAD žele da učestvuju u multilateralnim pregovorima koji su za njih korisniji“, rekao je ekspert.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u foto-galerijuPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju
Tramp jedva dočekao Putinov predlog - Sputnik Srbija
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju

Aleksej Piljko, direktor Evroazijskog komunikacionog centra, smatra da Tramp dosledno ispunjava svoja predizborna obećanja, koristeći svaku priliku za delovanje i da svoje resurse nastoji da usmeri ka „novoj pretnji sa Istoka“.

„Tramp pokušava da se što manje uključuje u bliskoistočne konflikte. Povlači svoje trupe iz Avganistana. On zapravo pokušava da izbavi Ameriku od svih ratova i sukoba u koje su je uvukle prethodne administracija. Ne zato što je Tramp mirotvorac, već zato što je njegov glavni protivnik na međunarodnoj areni Kina. On će usredsrediti sve svoje napore kako bi SAD neutralisale kineski uticaj“, rekao je ekspert.

Trampu potreban spoljnopolitički uspeh

Poznavaoci prilika ističu da je postojeći model međunarodnih odnosa u krizi, jer postoji jaka neravnoteža, konflikti se umnožavaju, a pretnja od širenja nuklearnog oružja raste, te hitno treba rešiti sudbinu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja koji ističe 2021. godine. Eksperti ističu da je pozicija Moskve nepromenjena, ona se zalaže za produžetak sporazuma i verovatno će nastojati da na ovom sastanku to i postigne.

„Ako to podrže druge države, SAD će biti jednostavnije da se sa time saglase, ne pod pritiskom ili zbog Rusije, već kao rezultat miltilateralnog dogovora. Verovatno će Amerikanci postaviti svoje uslove, da ako pristanu na produžetak ugovora, da se pregovori vode u širem formatu. Moguće je da se strane dogovore i o novom sastanku“, rekao je ekspert.
© AFP 2022 / BRENDAN SMIALOWSKIDeaktivirana nuklearna interkontinentalna balistička raketa "Titan II" u Arizoni
Tramp jedva dočekao Putinov predlog - Sputnik Srbija
Deaktivirana nuklearna interkontinentalna balistička raketa "Titan II" u Arizoni

Treba imati u vidu da se Tramp u poslednje vreme suočava sa ozbiljnim kritikama zbog načina na koji SAD vode spoljnu politiku, naročito zbog potpisivanja sporazuma sa Talibanima koji dobar deo političke elite smatra kapitulacijom.

„Trampu su trenutno neophodni uspesi. Tramp nije čovek koji gradi perspektivu za narednih 20 godina ili koji je sklon strateškim pregovorima sa dalekim ciljem. Njemu su neophodni rezultati sada i odmah. A ako je to pre izbora, onda još bolje, jer nema puno spoljnopolitičkih uspeha“, rekao je ekspert.

Putinov predlog svima odgovara

Pitanja međunarodne bezbednosti i pravila na međunarodnoj areni interesuju sve zemlje, a naročito vodeće sile, zbog toga Putinov predlog svima odgovara, ističu eksperti.

Za Emanuela Makrona je ovaj sastanak značajan jer učešće Francuske u pregovorima na visokom nivou o strateškoj stabilnosti povećava njegov značaj kao predsednika, ali i ulogu Francuske.

Osim toga iz američko-ruskih pregovora o strateškoj stabilnosti i Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, bile su isključene i Velika Britanija i Francuska i zato je ovaj sastanak prilika da iznesu svoju poziciju.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u foto-galerijuEmanuel Makron
Tramp jedva dočekao Putinov predlog - Sputnik Srbija
Emanuel Makron

Za razliku od njih, Kina je odbijala da učestvuje u pregovorima, uz obrazloženje da je nuklearni i strateški arsenal SAD i Rusije mnogostruko veći od kineskog. Ipak ovakav format sastanka spada u obavezne pregovore o važnim pitanjima te Peking ne može da propusti da učestvuje u dijalogu, istovremeno štiteći  svoje interese.

Najbitnija stvar je početak dijaloga, a uspeh bi bio i postizanje dogovora da se ovakvi sastanci održavaju na regularnoj osnovi kako bi se raspravljalo o složenim pitanjima međunarodne politike. U stručnoj javnosti postoji saglasnost da su ovakvi sastanci neophodni kako se ne bi susreli sa lavinom malih i srednjih konflikata i ratova koji mogu dovesti do sudara velikih sila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala