Hektar njive u vojvođanskom selu prodat za 100.000 evra

Pratite nasTelegram
Naskuplju njivu, čiji je hektar prodat za 100.000 evra kod Bačke Topole, nisu kupili najveći srpski zemljoposednici. Kako saznaje „Blic Biznis“, poljoprivredno zemljište u vojvođanskom selu Gunaroš od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo je fizičko lice - Mađar koji živi u Srbiji.

I meštani Gunaroša, naselja u Severno-Bačkom okrugu koje ima oko 1.500 stanovnika u oko 600 domaćinstava, bili su ubeđeni da je kupac veliki domaći zemljoposednik koji se poljoprivredom bavi ozbiljno i duži niz godina - tim pre što nisu saznali ni ko je "komšija" prodavac.

„Imena ozbiljnih privrednika među meštanima Gunaroša, ali i šire javnosti, izašla su, naime, u prvi plan tim pre što je zemljište prodato po ceni koja je i do deset puta veća od cene po kojoj se, inače, prodaje hektar u ovom naselju, a reč je o oko 10.000 evra. Drugi razlog je to što je u pitanju čisto poljoprivredno zemljište, u centru komasacionog područja, koje nikako ne može biti pretvoreno u građevinsko“, kaže izvor „Blic Biznisa“ i dodaje, da je kupac, na iznenađenje mnogih upućenih, ipak, fizičko lice.

Naselje Gunaroš, skoro je potpuno naseljeno Mađarima. Oni su prema popisu iz 2002. godine činili 97, 2 odsto ukupnog etničkog sastava. Srba je tada, u ovom naselju sa ukupno 1.400 stanovnika, bilo tek osamnaest, Bunjevaca troje, Hrvata dvoje.

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u foto-galerijuCena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje
Hektar njive u vojvođanskom selu prodat za 100.000 evra - Sputnik Srbija
Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje

U poslednje tri godine cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

U trgovanju poljoprivrednim zemljištem najviša prosečna cena prošle godine, od 10.300 evra, ostvarena je u Južnobačkom okrugu.

Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara, prošle godine plaćena je 4,8 miliona evra na teritoriji opštine Novi Bečej.

Poljoprivredno zemljište u okolini Novog Sada, Srbobrana, Bečeja ili Vrbasa je između 9.000 i 10.000 evra, što je tri puta više nego u istočnoj i južnoj Srbiji.

U okolini Beograda oranice koštaju u proseku 5.000 evra po hektaru, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji do 4.000 evra za hektar, dok je na jugu i istoku srednja vrednost oko 3.500 evra po hektaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala