Vučić u Valjevu: Vojska Srbije će da uplati 10 miliona evra „Krušiku“ za novi ugovor /video, foto/

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas radnicima „Krušika“ da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom i da će Vojska Srbija da uplati 10 miliona evra za novi ugovor sa ovom fabrikom.

Vučić je rekao da je država spremna da uloži veliki novac u Krušik, kako bi ta fabrika opstala, ali da će morati da se sprovedu temeljne i ozbiljne reforme u kompletnoj namenskoj industriji, posebno u „Zastavi“ i, upravo, „Krušiku“.

Predsednik je u obraćanju radnicima, posle obilaska novog pogona „Krušika“ i razgovora sa poslovodstvom, podsetio da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima kompletne odbrambene industrije, kako bi se analizirala situacija, i videlo šta je potrebno uraditi i kako upravljati resursima u budućnosti, jer oko 11. 500 direktno zaposlenih, a indirektno više od 20. 000 ljudi, zavisi od tih odluka.

"Nisam došao da vas lažem, niti je to moguće", poručio je Vučić i rekao da će morati da se vidi kako da se pomogne i reše problemi, koji su nastali iz objektivnih, ali i zbog nedovoljne sposobnosti različitih poslovodstava, kao i zbog rušenja ugleda „Krušika“ u međunarodnoj javnosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Zbog toga "Krušik" danas nije u sjajnoj situaciji, ali nismo došli da kukamo, već da vidimo kako da pomognemo", rekao je Vučić.

On je najavio temeljne reforme u celoj odmbrambenoj industriji Srbije, posebo u „Krušiku“ i „Zastavi“.

"Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i sačuvate posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču", primetio je predsednik.

On je poručio radnicima da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom, ali ih je zamolio da i oni pomognu svojoj državi i odgovornim ponašanjem potvrde šansu da Krušik opstane na tržištu i razlog da postoje.

Predsednik je, takođe, naglasio da će se država više posvetiti razvoju raketnih programa koji donose mnogo veći profit.

Vučić je napomenuo radnicima da ništa ne može da padne s neba i da će radnici "Krušika" morati to da zarade, ali da će većim platama zaposlenima i većim plaćanjima dobavljačima biti obuhvaćena cela odbrambena industrija. Predsednik kaže da je cilj da se izbegne situacija da se dobavljačima duguje i da budu u stalnom nedostatku, već da mogu na vreme da nabavljaju potrebne materijale.

Kako je rekao, u „Krušiku“ će biti reorganizaovan posao tako što će preduzeće biti orijentisano na tržište i profitabilne programe, a što manje na novac iz državne kase.

"Znamo da je "Krušik" srce Valjeva i kolubarksog okruga i centralnog dela Zapadne Srbije. U "Krušiku" radi 3.100 ljudi, a plata je u januaru bila u proseku 63.000 dinara, ali to nije bilo usklađeno sa mogućnostima „Krušika“ već je tako bilo zbog enormnih davanja države, a ne zbog toga što je to bilo zarađeno".

Vučić je naglasio da Valjevo bez „Krušika“ nije Valjevo i da bi bez tog preduzeća svi otišli u Beograd ili inostranstvo. Valjevo je važno čvorište za postojanje cele Srbije i zato ćemo nastaviti sa velikim ulaganjima u „Krušik“ i Valjevo.

"Tu je reč o desetinama miliona evra koje ćemo uložiti i o tome će vas upoznati vaše poslodvostvo", rekao je Vučić dodajući da će to biti isplaćeno iz tekućeg budžeta, ali da će se zato uštedeti na drugom mestu u budžetu.

Vojska Srbije će kupovati veliki broj proizvoda od vas , a posebno su zainteresovani i za 128 milimetara, 155 milimetara, rakete i drugo, rekao je Vučić dodajući da „Krušik“ mnogo više zarađuje na raketama.

"Vojska Srbije će da uplati 10 miliona evra Krušiku za novi ugovor, plus ono što će država da da bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima", naveo je predsednik.

Poručio je da će „Krušik“ imati dobru budućnost, ali samo ako radnici budu dobro i vredno radili i razumeli da država nije ćup iz kojeg treba samo da se izvlači.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala