Amfilohije: Neka me ubiju kao mitropolita Joanikija, čast je položiti život u odbranu svetinja

© Foto : Mitropolija crnogorsko primorskaMitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Neka me proteraju, gonili su i moje prethodnike i to bi mi bila čast, čak i neka me ubiju poput Mitropolita Joanikija – čast je poginuti radi odbrane svetinja!“, rekao je  mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je rekao da predsednik Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsednik Skupštine Ivan Brajović, „koji su ateisti, nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu i oduzimaju im svetinje“.

„Kome da daju Cetinjski manastir, Ostroški manastir? Svojoj autofekalnoj crkvi? To nije crkva, to je partija“, istakao je mitropolit.

On je na konferenciji za medije, čiji je povod upis pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u katastar nepokretnosti, kazao da sve što je crkva gradila vekovima „nije za njega ili drugog“, nego za „Hrista, crkvu i narod božji“.

Progon crkve

Istakao je da se nastavlja progon crkve, koji je započeo četrdesetih godina prošlog veka.

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država ništa nije sagradila.

„Šta ćemo sa severom i hramovima, Crna Gora ništa nije uložila u to“, naglasio je mitropolit.

Zakon o slobodi veroispovesti je, kako je istakao, diskriminatorski jer Islamskoj zajednici „ostaju džamije, a Pravoslavnoj crkvi će da oduzimaju svetinje“.

„Obmanjuju muslimane i katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu“, kazao je Amfilohije, prenose Vijesti.

Istakao je da crnogorska „ateistička vlast“ hoće da stvara svoju pravoslavnu crkvu: „Da bi bila autokefalna, prvo mora da bude crkva“.

Novac ide na narodne kuhinje, obnovu svetinja

Amfilohije je kazao da se trude da sav novac od priloga naroda ide u hram i obnovu svetinja.

„Priča se da manastir Ostrog prihoduje milione svake godine… Postoji tačna evidencija koliko se prihoduje i troši. Pomažemo porodice, dajemo stipendije, imamo narodne kuhinje“, objasnio je mitropolit Amfilohije.

“Velike narodne litije su bijeg naroda od političkih manipulacija na miran, hrišćanski način”, rekao je Amfilohije na pres konferenciji koja je danas upriličena na temu „Upisi pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u Katastar nepokretnisti“ u podgoričkom Pres centru.

On je naglasio da naše litije predstavljaju lek za bratoubilačke rane koje su dubok trag ostavile na telu naroda koji želi da povrati sopstveno dostojanstvo.

„Tri najvažnije ličnosti u državi su ateisti i to je njihovo pravo, ali oni nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu čime bi se nastavio kontinuitet politike podjela i bratoubilaštva“, kazao je mitropolit i dodao da je suštna Zakona o slobodi veroispovijesti spoj fašizma i boljševizma.

Komentarišući pitanje zakonske formulacije o otimanju crkvene imovine koje su izgrađene prije 1918. godine, mitropolit Amfilohije je zapitao kako će se to odnositi na značajne delove sadašnje Crne Gore, koji u tom periodu nisu bili dio novovjekovne crnogorske države.

„Sa svima drugima sklopljen je ugovor koji štiti njihova prava i to je dobro, ali šta je sa pravoslavcima“, upitao je mitropolit Amfilohije dodavši da se plaši da je riječ o obmani naše braće rimokatolika i muslimana.

Kršenje verskih prava

Vladika je podsetio na primere kršenja verskih prava crnogorskih građana, posebno se osvrnuvši na primer advokata Boška Čarmaka kome je ugroženo pravo da, u znak protesta učini podvig krenuvši iz Bara peške prema Cetinju.

„On je nosio krst koji je problem za naše vlasti, a taj duh se projavio i u primjeru oskrnavljenja pravoslavnog krsta na mestu gdje su stradali turisti iz Rumunije u kanjonu Platije“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Naročito je istakao primer podoficira vojske Crne Gore Darka Mrvaljevića, koji udaljen sa dužnosti jer je aktivan učesnik litija, rekavši da to polako postaje praksa obračinavanja sa ljudima u državnoj službi koji su branioci svetinja a kojih ima na hiljade.

Mitropolit se osvrnuo i na problem registracije SPC u Crnoj Gori. Naglasio je da je notorna neistina da Mitropolija crnogorsko-primorska neće da se registruje, te da je ona poštovala sve zakonske norme koje su bile na snazi u našoj zemlji.

„To se čak odnosi i na Zakon koji je nastao u vrijeme komunizma koji nije zahtijevao ponovnu registraciju“, rekao vladika Amfilohije. Primjećuje da sadašnji Zakon želi da natjera Crkvu koja postoji preko 800 godina na ovom području da se ponovo registruje.

„Time žele da je stave u isti položaj sa novom crkvom koju želi da uspostavi vladajući DPS i predsednik Đukanović“, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohoje je prokomentarisao glasove koji predlažu da on bude proteran iz Crne Gore.

„Neka me proteraju, gonili su i moje prethodnike i to bi mi bila čast, čak i neka me ubiju poput mitropolita Joanikija – čast je poginuti radi odbrane svetinja!“ zaključio je Amfilohije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala