Mitropolit Amfilohije: Litije se nastavljaju preko interneta

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na svetosavskoj litiji u Podgorici
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na svetosavskoj litiji u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je sinoć da se litije nastavljaju preko interneta, jer se Crna Gora suočava sa virusom opakijim od korone.

„To je virus 'zakon o bezakonju“, rekao je Amfilohije koji je odgovarao uživo na pitanja preko Fejsbuka i Instagrama.

Iz MCP su saopštili da je gostovanje Mitropolita Amfilohija jedan vid internet litije „na kojoj ćemo se sabrati iz raznih krajeva, ali u istoj ljubavi i vjeri kao i svakog četvrtka i nedelje do sada“.

Mitropolit je na pitanje šta ako se ekspertski timovi Vlade i MCP ne dogovore u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, a litije se ne održavaju i Vlada iskoristi priliku da primijeni Zakon, odgovorio da se nada da nijesu toliko bezumni.

„Samo nerazumni ljudi koji su podredili sudbinu Crne Gore svojim ličnim interesima, samo oni mogu da nastave ovo bezakonje. Vidi se i kod njih, kod jednog dijela njih, poslije ovih pregovora, da to kod njih isto sazrijeva, nažalost dio njih još insistira na Zakonu. Ali ovdje se nadamo da će nam pomoći ovi iz Evrope i Amerike“, kazao je Amfilohije.

On je dodao da MCP ne traži da se cijeli Zakon povuče, već odredbe koje se odnose na crkvenu imovinu i na registraciju vjerskih zajednica.

Na pitanje kako država treba da se odnosi prema crkvi, Amfilohije je naveo primjer SAD.

„Ima Amerika more svojih mana, ali poštuje ljudska prava, a pravo na vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava“, naveo je Amfilohije.

On je dodao da MCP nema šta da se obraća Ustavnom sudu, koji je ukinuo majkama sa troje i više djece stečeno pravo. Smatra i da taj zakon treba obnoviti i vratiti majkama naknade.

Komentarišući optužbe na svoj račun, mitropolit je upitao kako on može biti protiv Crne Gore i Crnogoraca kad su svi njegovi preci ugradili sebe u Crnu Goru.
Odgovarajući na optužbe zbog neplaćenih poreza, Amfilohije je rekao da je i ona bivša država imala sporazum sa crkvom da plaća 50 odsto dažbina za sveštenika, a „ovi sada su i to ukinuli“.

„Naše crkvene opštine nijesu imale mogućnosti da uplaćuju dažbine sveštenicima“, kazao je Amfilohije.
On tvrdi da prihodi Mitropolije, posebno iz Ostroga, ostaju u Crnoj Gori i da Ostrog, „za kojeg kažu da ima milione, ima svoje završne račune i svaki dinar ide ili za potrebe manastira ili poklonika“.

„Sve ide za narod i obnovu svetinja. Ne ide u druge države, već se iz drugih država sliva novac preko priloga. Sad mi je jedan Rus dao 2.000 evra. Pola sam toga već dao sirotinji“, kazao je mitropolit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala