Ukinuti sankcije Iranu: Koronavirus je zajednička nesreća

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u foto-galerijuKula Azadi u Teheranu
Kula Azadi u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Kina je pozvala zemlje sveta da ukinu sankcije protiv Irana u uslovima kada se zemlja bori sa teškim posledicama korona virusa.

„Koronavirus je zajednička nesreća i sa zajedničkom nesrećom treba svi da se borimo. Ovde ne može biti borbe među državama. Sve zemlje se moraju ujediniti, nije važno o kojim zemljama je reč i kakvo stanovište dele vođe te zemlje. Kina je s pravom pozvala sve zemlje da pruže pomoć Iranu u borbi sa korona virusom“, rekao je Andrej Ostrovksi direktor Centra za Bliski istok i Kavkaz.

Predsednik Irana Hasan Rohani je istakao da iako je ova zemlja ozbiljno pogođena korona virusom, SAD nastavljaju politiku maksimalnog pritiska i nastavljaju sankcionu politiku, koja je Iranu nanela štetu u visini od 200 milijardi dolara.

Koronavirus ozbiljan razlog za ukdanje sankcija Iranu

Sergej Sankov, rukovodilac Rusko-kineskog centra ističe da je pristup Kine ispavan i opravdan i da njeni zavničnici svojim stavovima pokazuju ozbiljnost i zabrinutost za stanje na globalnom nivou.

„Sankcije su, u savremenom svetu i 21. veku, relikt davnih vremena i moguće je uvoditi sankcije zaobilazeći svetska pravila, međunarodne norme, UN itd.  Amerikanci će verovatno reagovati negativno i to je jasno, oni nemaju nameru da ukinu sankcije. Ali Kina produžava svoju spoljnopolitičku doktrinu o zajedničkoj sudbini zajednice i koristi se situacijom kada se svet našao pod opterećenjem“, rekao je ekspert.

Kina čuva leđa Iranu

Ruski eksperti smatraju da Amerikanci malo vode računa o interesima međunarodne zajednice, te da će situaciju sa korona virusom iskoristiti kao dodatni instrument da izvrše pritisak na Iran kako bi on promenio kurs svoje politike. S druge strane, sasvim je jasno da do toga neće doći, naročito nakon rešenosti Kine da pruži svaku vrstu pomoći ovoj zemlji. 

Prema rečima Gen Šuana, zvaničnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Kine, ova zemlja pažljivo prati situaciju i održava tesne kontakte sa Teheranom i već je poslala neophodnu medicinsku pomoć i svoje eksperte.

Kina poziva međunarodnu zajednicu da sarađuje sa Iranom, kako bi se osigurala bezbednost javnog zdravlja na regionalnom i globalnom nivou.

Situacija je alarmantna i nije trenutak u kome treba da prevagne neslaganje već da se čitava međunarodna zajednica ujedini u borbi sa pandemijom i da se pomogne svim ugroženim zemljama, upozoravaju ruski eksperti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala