Sarajevo zaustavlja i mere Republike Srpske koje spasavaju živote

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastava BiH ispred crkve Pokrova Presvete Bogorodice
Zastava BiH ispred crkve Pokrova Presvete Bogorodice  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Politički lideri Sarajeva najavljuju veto na odluku Narodne Skupštine Republike Srpske da uvede vanredno stanje na teritoriji svog entiteta zbog zaustavljanja širenja koronavirusa. Zbog političkih ciljeva Bošnjaci zaustavljaju bezbednosne mere koje spašavaju živote i koje podržava i međunarodna zajednica.

Bakir Izetbegović se pozvao na zaštitu nacionalnih interesa čime je faktički onemogućio RS da odmah stavi na snagu odluku o vanrednom stanju koju je donela. Razlog zbog koga je klub bošnjačkih poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu BiH  rešio da se pozove na ovu meru, je neprihvatanje njihovog predloga da se Vlada RS decidno obaveže da neće koristiti vanredno stanje za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije.

Veto Sarajeva zaustavlja mere Republike Srpske

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost kaže za Sputnjik da iako je to Dejtonom predviđeno, tačna međuetnička linija između entiteta ni danas nije markirana. U to ime, on smatra da je ovo samo izgovor Izetbegovića koji svima nanosni štetu.

Na pitanje, može li Republika Srpska da uvede vanredno stanje bez obzira na bošnjački veto, naš sagovornik odgovara:

„Ne može, jer to onda nije pravno legitimno. Po pravnoj proceduri, u slučaju kada jedna strana posegne za merom zaštite vitalnog nacionalnog interesa onda posreduje Ustavni sud Republike Srpske. On je merodavan, odnosno, to je zadnja instanca koja će odlučiti o meri vanrednog stanja u RS. Ako Ustavni sud to odbaci i dokaže da nije bilo argumentovano potezanje mera zaštite vitalnog interesa, onda RS može da uvede vanredno stanje. To je sve sada na čekanju, to jest, čeka se da se procedura okonča,“ objašnjava Ćeranić.

Izetbegović je imao i primedbe da se policija RS i medicinska „patrola“ nalaze na takozvanim međuetničkim punktovima kako bi mogli da kontrolišu protok ljudi koji prolaze korz srpski entitet. To je, po Ćernaićivim rečima, samo pokazatelj da i u ovakvoj situaciji bošnjačka strana želi da se bavi politikanstvom.

Incko podržao RS

„Ovde je reč o antagonizmu i političkoj protivrečnosti koje u BiH ne prestaju čak ni u ovakvim situacijama, dakle u vreme globalane opasnosti koja je zahvatila oba entiteta u BiH. I u Federaciji BiH u pojedinim kantonima razmatra se potreba za uvođenjem rezervnog sastava policije, pre svega zbog migrantske krize i rastuće pandemije. Ne bih se iznenadio kada bi za mesec ili dva i u Federaciji BiH odlučili da zaoštre mere koje se sada sputavaju Republici Srpskoj,“ dodaje naš sagovornik.

Po njegovom mišljenju,  Bošnjaci nemaju nijedan argument za potezanje mera zaštite vitalnog nacionalnog interesa, već i ovakvu situaciju koriste da prikupe neki politički poen.

Podsećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske (RS) većinom glasova donela je odluku o proglašenju vanrednog stanja u tom entitetu BiH zbog pandemije koronavirusa. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio tu odluku i opredeljenost predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović da vanredna ovlašćenja koristi u interesu javnog zdravlja. Incko je takođe istako da zaustavljanje širenja virusa korona i spašavanje života građana moraju biti prioriteti za sve vlasti u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala