Rusija optužila Ameriku: Koristite pandemiju da sprovedete svoje ciljeve

© Foto : Tanjug/SAVA RADOVANOVICAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zapadne zemlje nisu usvojile ruski predlog rezolucije u kojoj se poziva na ukidanje sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona, jer vodeće svetske sile, uprkos aktuelnoj situaciji u svetu, ne žele da menjaju sopstvenu spoljnu politiku, izjavio je ruski senator Aleksej Puškov.

Kako je rekao, glasanje u UN je u najvećoj meri pokazalo stanovište Vašingtona po tom pitanju.

„Sve zemlje sveta bi trebalo da se skoncentrišu na saradnju kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona, a politika sankcija koči taj proces“, naglasio je on.

Puškov je rekao da svaka zemlja koja se ne izbori do kraja sa epidemijom predstavlja opasnost po ceo svet.

„Čak i da Amerika pobedi virus, infekcija će opstati u drugim delovima sveta, a u uslovima globalizacije novi talas epidemije može za tili čas da bukne. Globalni zadatak je sada izbaviti se od virusa ili ga obuzdati. Međutim, uprkos tome, Amerika nastavlja da sprovodi svoju politiku“, naglasio je.

Puškov je dodao i da Amerika ne smatra virus korona ozbiljnom pretnjom budući da koristi aktuelnu situaciju da drugim zemljama nametne sopstvenu politiku.

Pored toga, rekao je, politika sankcija se ne ukida jer Vašington ovo vreme koristi kako bi nametnuo sopstvene proizvode suzbijajući svoje konkurente sa stranih tržišta.

Podsetimo, SAD, EU, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije u kojoj se poziva na ukidanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona.

Rusija je prethodno predložila Generalnoj skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv virusa korona. U tom dokumentu se ističe glavna uloga Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

Tekstom dokumenta predviđeno je da države sarađuju među sobom i sa SZO u sklopu napora da se osmisle načini borbe protiv širenja KOVID-19 i lečenja te bolesti.

Takođe, pozivaju se države da pomognu onim zemljama koje su pretrpele najveće žrtve i štetu od virusa korona, uključujući zemlje u razvoju, kao i da se odustane od trgovinskih ratova i primene jednostranih sankcija usvojenim u UN. Uz Rusiju je na dokumentu radilo još 28 zemalja-članica svetske organizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala