Rešavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen „kosmički ubica“

Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici su pronašli crnu rupu „kosmički ubica“ koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje u rešavanju jedne od misterija kosmosa.

Naučnici su pronašli crnu rupu „kosmički ubica“ koja bi mogla biti dugo očekivana karika koja nedostaje u rešavanju jedne od misterija kosmosa.

Smatra se da je ta crna rupa primer objekta „srednje mase“, za koji naučnici dugo misle da postoji, ali za šta nisu imali dovoljno dokaza.

CC0 / piksabej / Crne rupe srednje veličine do sada za naučnike bile misterija.
Rešavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen „kosmički ubica“ - Sputnik Srbija
Crne rupe srednje veličine do sada za naučnike bile misterija.

Nova istraživanja najbolji su dokaz o takvim crnim rupama srednje veličine, koje su se do sada za naučnike bile misterija.

Crne rupe su oko 50.000 puta veće od Sunca, manje od supermasivne crne rupe koja bi nastanila jezgro velikih galaksija, ali veće od one nastale urušavanjem masivnih zvezda.

Naučnici su i ranije iznosili dokaze o takvim crnim rupama, ali novo otkriće je do sada najubedljiviji primer takve pojave.

Astronomi su prikupili nove dokaze kada je crna rupa bila odgovorna za ono što je NASA nazvala „kosmičkim ubistvom“. Primećen je kada je uništio zvezdu koja se preblizu približavala, i time upozorila naučnike o svom postojanju.

Umetnički utisak o ogromnoj, prašnjavoj galaksiji. Ovo je slično onome kako je Iks-Em-Em 2599 izgledala u vidljivoj svetlosti kada je formirala svoje zvezde - Sputnik Srbija
Naučnici ne znaju u šta će se pretvoriti ultramasivna galaksija koja je rađala hiljadu zvezda

Da bi ga uočili, astronomi su morali da koriste dve rendgenske opservatorije — jednu od NASA, a drugu od Evropske svemirske agencije - kao i svemirski teleskop Habl. Kombinovanjem opažanja sva tri satelita uspeli su da pronađu snažni bljesak iks zraka do njihovog izvora.

„Crne rupe srednje mase su veoma neuhvatljivi objekti i zato je važno pažljivo razmotriti i isključiti alternativna objašnjenja za svaki pojedinačni slučaj. To je ono što nam je Habl dozvolio da uradimo za našeg kandidata“, rekao je Dačeng Lin sa Univerziteta u Nju Hempšira, glavni istraživač studije.

Nagoveštaji o mogućoj crnoj rupi prvi put su pronađeni kada su rendgenski opservatoriji NASA i ESA 2006. godine pokupili snažni bljesak iks zraka koji su stigli negde u svemiru.

Podaci nisu bili dovoljni da potvrde da li je bljesak došao iz ili van naše galaksije. Astronomi su mogli samo da kažu da ju je verovatno izazvala zvezda koja se pocepala kad se približila moćnom objektu poput crne rupe.

© ESO/L. CalçadaNaučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da bljesak nije došao iz centra galaksije.
Rešavanje misterije neuhvatljive crne rupe: Pronađen „kosmički ubica“ - Sputnik Srbija
Naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da bljesak nije došao iz centra galaksije.

Naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da bljesak nije došao iz centra galaksije, gde bi se očekivalo da se nađe takva ogromna crna rupa. To je bila prva sugestija da bi zvezdu mogla biti rastrzana crnom rupom srednje mase, piše „Independent“.

Drugo objašnjenje je bilo da je slop zraka mogao biti poslat iz naše sopstvene galaksije, Mlečnog puta. Podaci su mogli biti rezultat neutronske zvezde — zdrobljenih ostataka zvezde koja je eksplodirala - koja se hladila nakon zagrevanja, prenosi B92.

​Kada je svemirski teleskop Habl bio uperen prema izvoru rendgenskih zraka, došli su do zaključka da, ne samo da se crna rupa nalazi izvan našeg Mlečnog puta, već i da dolazi upravo iz takvog mesta za koje su astronomi pretpostavljali da će biti dom crnih rupa srednje veličine, odnosno IMBH.

Otkrivanje takve IMBH odgovorilo bi na mnoštvo pitanja o kosmosu, uključujući i misteriju gde oni „vrebaju“ sve ovo vreme. Ali, Lin i njegov tim ovim otkrićem otvaraju i druge misterije, za koje se nadaju da će rešiti dodatnim istraživačkim radom, poput toga da li će IMBH moći da preraste u najveći astronomski objekat koji postoji u svemiru — supermasivnu crnu rupu.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala