Turska ima potpuno drugačije mere: Odlažu respiratore, omladina i penzioneri pod zabranom

© Sputnik / Marijana KolakovićZastava Turske
Zastava Turske  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Pristup Turske u borbi protiv virusa korona drugačiji je u odnosu na druge zemlje. Uvođenje 48-časovnog policijskog časa, koji je najavljen samo dva sata pre stupanja na snagu, doveo je do panike među velikim delom stanovništva.

Naime, u 31 provinciji u Turskoj prošlog vikenda uveden je 48-časovni policijski čas koji je najavljen i za sledeću nedelju, dok ostalim danima zabrana kretanja važi samo za mlađe od 20 i starije od 65 godina, prenosi Tanjug. 

Policijski čas, najavljen samo dva sata pre stupanja na snagu, doveo je do panike među velikim delom stanovništva koje je pohrlilo u prodavnice i pekare ne mareći pritom previše za mere socijalnog distanciranja. 

Turski predsednik je najavio da će ova mera, ocenjena kao krajnje restriktivna od strane jednog dela javnosti, biti na snazi i tokom sledećeg vikenda. 

Tokom nedelje zabrana napuštanja domova odnosi se samo na osobe mlađe od 20 i starije od 65 godina.

Mnoge radnje su zatvorene, parkovi takođe, restorani rade samo dostavu i preuzimanje hrane, a banke imaju skraćeno radno vreme. Nasuprot tome, gradilišta su otvorena, kao i mnoge fabrike i preduzeća koja žele da izbegnu finansijski gubitak.

Neki eksperti tvrde da bi delimični karantin poput ovog u Turskoj mogao da bude uspešan sve dok su zaštićene osobe pod povećanim rizikom i sve dok ostali građani preduzimaju sve neophodne mere zaštite.

Ipak, oni napominju da je uvođenje delimičnog karantina efikasno kada se uvodi rano, dok je broj zaraženih još uvek mali, ili nakon što je vrhunac epidemije već prošao, pri čemu se ni jedno ni drugo ne odnosi na Tursku u ovom trenutku.

Turska je među prvih deset zemalja u svetu po broju osoba zaraženih korona virusom, pri čemu se svakog dana registruje 4.000 novih slučajeva.

Međutim, mortalitet je znatno niži nego u drugim zemljama, tek nešto iznad dva odsto. Turska zdravstvena asocijacija tvrdi da turski zvaničnici u statistiku umrlih od kovida 19 ne uključuju one slučajeve za koje postoji snažna indikacija da su umrli od posledica ove bolesti, a čiji su testovi dali negativan rezultat.

Turski ministar zdravlja tvrdi da je ovako niski mortalitet posledica velikih kapaciteta turskog zdravstvenog sistema, kao i drugačijeg pristupa u lečenju, u kojem je akcenat na praćenju kontakata zaraženih, a ne na testiranju opšte populacije ili onih koji pokazuju simptome bolesti.

On je takođe dodao da se u Turskoj odlaže stavljanje pacijenata na respiratore, a za ovu meru tvrdi da daje bolje rezultate u lečenju.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala