Zberbanka razvila prototip robota za dezinfekciju prostorija

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u foto-galerijuSberbanka
Sberbanka - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Zberbank laboratorija za robotiku je od robota za isporuku napravila robota za dezinfekciju, saopštila je Zberbanka.

Robot je opremljen UV lampama koje mogu da unište sve vrste virusa u prostoru veličine 2.500 metara kvadratnih u toku jedne noći. Ultraljubičasto zračenje uništava sve vrste patogena, uključujući viruse.

Robot je autonoman i bezbedan i kada mu „pokažete“ prostoriju, on će biti u mogućnosti da je samostalno dezinfikuje, a kada neka osoba uđe u prostoriju, dezinfekcija će automatski biti zaustavljena.

Zberbanka je i tehnološka kompanija. Tokom ove situacije, kao i mnoge druge velike korporacije, odlučili smo da iskoristimo sve svoje resurse za pomoć u suzbijanju virusa. Razne službe Zberbank grupe rade na ostvarenju tog zajedničkog cilja. Projekat naše Laboratorije za robotiku je pravi dokaz za to. Zbog toga je tehnološko rešenje koje je osmislila naša laboratorija od značaja i to ne samo tokom pandemije virusa kovid 19. Ovo je univerzalni robot koji će imati namenu i tokom sezonskih epidemija gripa i akutnih respiratornih infekcija“, izjavio je Stanislav Kuznjecov, zamenik predsednika Izvršnog odbora Zberbanke.

„Naša stručnost u oblasti mobilnih robota pomogla nam je da u kratkom vremenskom roku robota za dostavu transformišemo u robota za dezinfekciju. Tokom karantina i rastućeg broja pacijenata kojima je dijagnostifikovan virus kovid 19, robot poput ovog može značajno da smanji opterećenje kome je izloženo medicinsko osoblje i da uspori širenje virusa zbog mogućnosti da u kratkom roku dezinfikuje javne prostore. S obzirom na ekstremne okolnosti, trudimo se da što više skratimo put od prototipa do proizvoda i da u najkraćem roku plasiramo na tržište gotovo rešenje“ , dodao je Albert Jefimov, direktor Zberbank laboratorije za robotiku.

Korišćenje robota predviđeno je za preventivnu dezinfekciju u bolnicama i klinikama, obrazovnim ustanovama, kancelarijama, podzemnoj železnici i drugim javnim mestima i pomoći će da se spreči širenje raznih patogena.

Sada se prototip robota za dezinfekciju testira u Zberbank ekspoziturama u Rusiji. U zavisnosti od rezultata testiranja, moguće je proširenje projekta i korišćenje robota i izvan banke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala