„Oganj“ ispalio rakete srpske proizvodnje /video/

© Foto : Jovo MamulaIspitno raketno gađanje modularnim sistemom „oganj“ sa oklopljenom kabinom LRSVM M18
Ispitno raketno gađanje modularnim sistemom „oganj“ sa oklopljenom kabinom LRSVM M18 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Mešovita artiljerijska brigada i Tehnički opitni centar realizovali su ispitno raketno gađanje modularnim sistemom „oganj“ sa oklopljenom kabinom LRSVM M18.

„Danas je Vojska Srbije pokazala šta može modularni ’oganj’ koji je modernizovana verzija sa blindiranom kabinom. Danas smo ispaljivali rakete od 122 milimetara. Domet od 40 kilometara je nešto što se do sada nije radilo. Pokazali smo da možemo i to da uradimo i da na taj način možemo da poboljšamo naše sposobnosti i našu snagu", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, prenosi ministarstvo.

On je kazao da borbena gotovost Vojske Srbije nikada i ni pod kakvim opravdanjem ne sme biti umanjena.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je malo mesta u Evropi gde se može izvesti gađanje dometa 40 kilometara, a koje je učinjeno u Srbiji u produženom rejonu poligona Pasuljanske livade.

Miloradović je objasnio da se modularni lanser „oganj“ nalazi u završnoj fazi ispitivanja, kao i da je gađanje izvršeno raketama G2000 koje su već duže vreme u proizvodnji naše odbrambene industrije i njen su značajan izvozni proizvod.

„Prva faza modernizacije sistema ’oganj’ već je završena i u serijskoj je proizvodnji, a ovo je druga faza, što će reći da je modularni ’oganj’ oruđe koje je doživelo značajniju transformaciju, oklopljenu kabinu i koji ima mogućnost da gađa svim vrstama nevođenih artiljerijskih projektila koji su u naoružanju naše vojske, koje proizvodi i koje će tek proizvoditi naša industrija. Takođe ima mogućnost da gađa vođenim artiljerijskim projektilima“, rekao je Miloradović.
© Foto : Jovo MamulaDaljina gađanja povećana sa 24 na 40 kilometara
„Oganj“  ispalio rakete srpske proizvodnje /video/ - Sputnik Srbija
Daljina gađanja povećana sa 24 na 40 kilometara

Ovo nije prvo gađanje koje je modularni ’oganj’ izveo sa raketama G2000, ističe Miloradović, ali je prvo u Srbiji na najvećem dometu oko 40 kilometara, što je bila dobra prilika da se provere kako elektronski sistemi, tako i raketa i zajednički efekti rada oruđa i rakete.

Potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije ističe da su postignuti dobri rezultati gađanja.

„Postigli smo dobre rezultate. Oruđe i raketa su u fazi razvoja i u fazi usvajanja rakete u naoružanje Vojske Srbije, a koristiće se za gađanje na velikim daljinama, oko 40 kilometara, što je vrlo respektabilno u odnosu na prethodnu koja je bila maksimalno do 24 kilometara“, naveo je potpukovnik Puhača.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala