Obaveštajni dosije „Pet očiju“: Australijska federalna agencija finansirala istraživanja u Vuhanu

Pratite nasTelegramOdyssey
Sve intenzivnija rasprava o poreklu kovida 19 dobila je političku dimenziju posle tvrdnji predsednika SAD Donalda Trampa da je virus verovatno nastao u Institutu za virusologiju u Vuhanu, iako se američki zvaničnici slažu sa naučnim konsenzusom da novi korona virus nije napravio čovek niti je on genetski modifikovan.

Organizacija za naučno-industrijska istraživanja Komonvelta (CSIRO), australijska federalna agencija odgovorna za naučna istraživanja, učestvovala je u finansiranju i obuci kineskih naučnika koji su bili uključeni u genetsku modifikaciju smrtonosnog virusa korona koji se sa slepih miševa prenosi na ljude, piše australijski „Dejli telegraf“.

U izveštaju zasnovanom na 15 stranica obaveštajnog dosjea „Pet očiju“, anglofonske obaveštajne alijanse koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, tvrdi se da su stariji istraživači Instituta za virusologiju u Vuhanu koga Tramp optužuje za „proizvodnju“ virusa, prošli obuku ili su bili zaposleni u CSIRO.

List dalje navodi da izgleda da je saradnja CSIRO i Kineske akademija nauka još uvek u toku.

Među kineskim naučnicima koji rade u Australiji je dr Ši Zengli, direktorka Centra za novonastale zarazne bolesti u laboratoriji u Vuhanu, koja je živela u Australiji više od tri meseca tokom 2006. godine kao gostujući naučnik, za koju se tvrdi da se bavila istraživanjem virusa SARS.

Peng Zu, još jedan stariji istraživač koji trenutno rukovodi Projektom infekcije i imunologije na viruse koje prenose slepi miševi u laboratoriji u Vuhanu, proveo je pet godina studirajući i radeći u Australiji a doktorirao je na CSIRO između 2009 i 2010. godine a posle je nastavio da se bavi ispitivanjem slepih miševa u australijskoj Laboratoriji za zdravlje životinja između 2011. i 2014. godine.

Kineski naučnici su objavili 2019. godine članak u medicinskom časopisu „Virusi“ u kome su upozorili na opasnost prenošenja korona virusa sa slepih miševa na druge vrste.

Australijska senatorka Sara Henderson ocenila je nalaze dosijea po kome su se kineski naučnici u Australiji bavili istraživanjem virusa koje prenose slepi miševi „veoma uznemiravajućim“, nagoveštavajući potrebu „ekstremnog opreza“ kad je reč o „bilo kojem istraživačkom projektu koji uključuje strane istraživače a tiče se nacionalne bezbednosti ili biološke sigurnosti“.

Vest o australijskoj podršci Institutu za virusologiju u Vuhanu objavljena je posle nedavnog otkrića da je Američki nacionalni institut za zdravlje, američka vladina agencija, dao kineskoj laboratoriji oko 3,7 miliona dolara bespovratnih sredstava za sprovođenje eksperimenata na slepim miševima, kako bi se utvrdilo kako se prenose korona virusi.

Američko ministarstvo obrazovanja zatražilo je od Univerziteta u Teksasu da dostavi sve ugovore sa laboratorijom u Vuhanu posle izveštaja o saradnji vrednoj nekoliko miliona dolara u ugovorima o obuci iz biološke bezbednosti i „kolaborativnim naučnim ugovorima u vezi sa biološkom zaštitom“.

„Pet očiju“ optužuju Kinu  da je uništila dokaze iz laboratorije u Vuhanu i da odbija da pruži uzorke virusa međunarodnom timu naučnika koji radi na proizvodnji vakcine.

Dr Vun Ziming, stariji direktor laboratorije u Vuhanu naglašava da strogi regulatorni režim i kodeks ponašanja za istraživanje onemogućavaju laboratoriju da izvor pandemije virusa korona.

Podsećamo, SZO je saopštio da je virus korona prirodnog porekla i da nije proizveden u laboratoriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala