Američki bankari podsećaju kako je „španjolka“ utrla put Hitleru

Adolf Hitler
Adolf Hitler  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Federalni rezervni fond Njujorka otkrio je tokom svog istraživanja direktnu vezu između epidemije takozvanog španskog gripa 1918. godine i dolaska na vlast nacista u Nemačkoj.

„Smrtnost od gripa se nalazi u korelaciji sa rastom podrške desnim ekstremistima“, navodi se u istraživanju Kristijana Blikla, ekonomiste banke.

Autor objašnjava rast popularnost desnog ekstremizma time što je u gradovima sa najvećim brojem smrtnih slučajeva primetno smanjenje rashoda na socijalne nužde.

„Ta zavisnost ostaje, čak i kada uzmemo u obzir nacionalni i religiozni sastav, ranije podatke o podršci ultradesnici, nivo nezaposlenosti i druge lokalne karakteristike koje, kako se pretpostavlja, osiguravaju rast podrške ekstremista. Smrtnost koja je izazvana pandemijom gripa 1918-1920. godine ozbiljno je uticala na formiranje nemačkog društva“, kaže se u izveštaju.

Po mišljenju autora, pandemija je posebno uticala na formiranje pogleda omladine i stvaranje netrpeljivosti prema strancima.

„Mi sa oprezom interpretiramo rezultate istraživanja. Ipak, smatramo da su oni novi dodatak postojećoj debati oko dugoročnih efekata pandemije“, zaključuje se u izveštaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala