Ruski naučnici otkrili tajnu tunguske eksplozije u Sibiru

© RTEksplozija u Sibiru
Eksplozija u Sibiru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski naučnici otkrili su tajnu tugunske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači časopisu „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“. U pitanju je bio asteroid.

Prema mišljenju naučnika, ogroman gvozdeni asteroid veličine između 100 i 200 metara prošao je kroz atmosferu Zemlje na visini od 10 do 15 kilometara, a brzina kretanja iznosila je oko 20 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da objekt nije mogao da se sastoji od kamena ili leda, jer njihova slaba čvrstoća, za razliku od gvožđa, dovodi do brzog uništavanja takvih tela prilkom kretanja u atmosferi.

Ukoliko je asteroid bio od gvožđa, on je mogao da sačuva strukturu i da se vrati u svemir.

„Takav objekat je mogao da izazove udarni talas koji je u stanju da prouzrokuje pad drveća na teritoriji većoj od 1.500 kilometara, a da pritom ne ostavi na površini Zemlje nikakve tragove“, pojasnili su stručnjaci.

Prolazak takvog asteroida kroz Zemljinu atmosferu mogao je da izazove požare, čiji uzrok je bilo svetlosno zračenje visokog intenziteta koju stvara svemirsko telo.

Tunguski fenomen dogodio se 1908. godine u blizini reke Podkamena Tunguska iznad šumskog područja u udaljenom delu istočnog Sibira. Razlog je bila pojava hipotetičkog nebeskog tela, za koje se pretpostavlja da je bila kometa.  

Ulazak objekta u Zemljinu atmosferu izazvao je eksploziju, koja, prema nekim podacima, može da se uporedi sa eksplozijom najmoćnije termonuklearne bombe.

Eksplozija se čula 800 kilometara od epicentra, a eksplozivni talas uništio je šume na površini od 2.000 kvadratnih kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala