Crna Gora optužila Dačića za doprinos bratoubilačkom sukobu

© Foto : MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVAIvica Dačić u poseti Crnoj Gori
Ivica Dačić u poseti Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore osudilo je izjavu šefa diplomatije Republike Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca“, saopšteno je iz MVP-a.

Kako je navedeno, Dačić se „koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva“.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Dešavanja u Crnoj Gori na ivici bratoubilačkog rata

„Ne potcjenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susjedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe. Dakle, samo zbog toga što su u skladu sa mjerama NKT nadležni organi, nakon ne malo uzdržavanja, a u skladu sa Ustavom i zakonom, preduzeli neophodne mjere da bi sačuvali zdravlje i živote građana i teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, procesirajući sve one koji su se u ovoj situaciji ponašali neodgovorno i protivzakonito, ministar vanjskih poslova Srbije je proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smio da se miješa“, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, „u Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti imaju svoja prava i obaveze“, kao što i država Crna Gora, dalje se navodi, „štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osjećanje“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija ne može da ćuti, plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli

„Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore. Postupanje vjerskih velikodostojnika koji su na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, međutim, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji. Istovremeno, poznati akteri iz susjedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja. Ministru Dačiću savjetujemo da se prisjeti značenja pojma diplomatija i da djeluje u skladu sa tim“, stoji u saopštenju.

Kako se dodaje „takođe, drugi organi Republike Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog vijeka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspjela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala