Evropski gastronacionalisti podrivaju tržište EU

Pratite nasTelegramOdyssey
Vlade nekoliko zemalja članica EU koriste krizu izazvanu korona virusom da “proguraju” protekcionističku agendu koja patriotizam izjednačava s konzumiranjem proizvoda domaće prehrambene industrije, a neki upozoravaju da je taj trend pretnja jedinstvenom tržištu Evropske unije, navodi evropsko izdanje internet sajta “Politiko”.

“Pozivam na prehrambeni patriotizam, na poljoprivredni patriotizam”, izjavio je francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom, podstičući sugrađane da pomognu domaćim poljoprivrednicima tako što će, umesto paradajza i jagoda iz Španije, kupovati one iz Francuske, koje su, inače, skuplje.  

Ističući da evropski “gastronacionalisti” sada kao izgovor za svoje opredeljenje koriste oporavak od ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusom, “Politiko” navodi da su neke druge zemlje otišle i korak dalje, prenosi Tanjug. 

Tako je, na primer, vlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU, umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika, kojima će, radi jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom, biti date određene privilegije

Sličan potez će, kako je najavljeno, povući i Austrija, ali uz poštovanje međunarodnih trgovinskih standarda i standarda EU. 

© Fotolia / Pavlo VakhrushevVlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU, umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika, kojima će, radi jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom, biti date određene privilegije. 
Evropski gastronacionalisti podrivaju tržište EU - Sputnik Srbija
Vlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU, umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika, kojima će, radi jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom, biti date određene privilegije. 

Predsednica unije farmera Engleske i Velsa Minet Baters ovog meseca je najavila da će od vlade zatražiti da se, kada god je to moguće, nabavke hrane vrše isključivo iz domaćih izvora, a slične pozive svojim vladama uputila su i ministarstva poljoprivrede Portugala, Grčke i Bugarske

Posle zatvaranja restorana zbog kovid 19, tržište hrane je poremećeno, budući da je potražnja pala, a ponuda porasla, pa je javnost jednog broja zemalja pozvana da se hrani “patriotski”, navodi “Politiko”. 

Tako je, na primer, Belgijancima poručeno da jedu više pomfrita, Francuzima da konzumiraju više luksuznih sireva, dok će Britancima biti preporučeno da piju više čaja, i to, naravno, sa mlekom. 

Međutim, nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner upozorila je na opasnost od "potrošačkog nacionalizma", naglašavajući da bi zemlje članice EU trebalo da se uzdrže od primene protekcionističkih mera u nameri da pospeše privredni oporavak. 

“Ne smemo da ugrozimo dostignuća unutrašnjeg tržišta (EU)”, rekla je Julija Klekner. 

Još jedan razlog za zabrinutost u Briselu predstavlja državna pomoć koju je, u ukupnom iznosi od više od 1,2 milijardi evra, svojim poljoprivrednicima odobrilo osam zemalja članica EU, koristeći privremeno ublažavanje propisa koji regulišu konkurenciju na tržištu EU. 

Kako navodi "Politiko", evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski upozorio je da usled toga postoji rizik od negativnih posledica po poštenu konkurenciju i zajedničko tržište.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala