Dodik: Đukanović oživljava projekat Pavelića

© Srna / Milenko ŠukaloMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u intervjuu za portal Borba, Milu Đukanoviću da su Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori postojali pre njega i raznih drugih koji pokušavaju na silu da da izbrišu srpsko ime iz Crne Gore.

Dodik kaže da treba reći da ideja o novoj crkvi u Crnoj Gori i nije nova, niti je to ni ekskluziva ni umotvorina Mila Đukanovića, niti dokaz njegovog političkog talenta.

„To je rehabilitacija loših projekata iz prošlosti koje možemo vidjeti i kod Anta Pavelića i mnogih drugih koji su hteli da na ovaj način kao Đukanović što sada radi, razjedine srpski narod. To je pokušaj da se srpskom narodu metne neka nova crkva“ rekao je Dodik.

Đukanoviću, dodaje on, nije trebao konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom i on je tu napravio veliku grešku.

„Srpski narod je kroz istoriju imao mnoge neprijatelje koji su gazili njegovu istoriju, nacionalna, ljudska pa i vjerska prava. Kao što je rekao danas srpski patrijarh Irinej, čak ni za vrijeme Otomanske imperije nije se pokušala razgraditi Srpska pravoslavna crkva, kao što to sada pokušava Đukanović. Osnovni pojam politike koji sprovodi Đukanović je upravo to, pokušaj razgradnje Srpske pravoslavne crkve. Sada slobodno mogu reći da ovo što radi, to ne radi neformalna grupa, već je to državna politika Crne Gore. Ako predsjednik Crne Gore najavi to kao cilj onda je jasno da je u pitanju sprovođenje državne politike. Zato je sada naša obaveza, svih nas koji smo predstavnici srpskog naroda, da dokažemo pogubnost te politike, i da svi zajedno, jedinstveno, stanemo u odbrani srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, navodi Dodik.

Naglašava da se ovde radi o opasnoj nameri Mila Đukanovića da od resursa srpskoga naroda, odnosno Crkve gradi neku novu svoju priču, novu Crkvu.

„Zato on hoće da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve i da na njoj pravi neku svoju novu državnu pravoslavnu crkvu. Nismo još konkretno vidjeli kako je on to zamislio. Stojim na pozicijama podrške srpskom narodu, svim vjerskim institucijama, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenoj pravičnoj borbi za svoja prava i sve ono što je kroz vjekove naša crkva sama iznijela. Ne samo na prostoru Crne Gore, nego i šire. Danas srpski narod ima svako pravo, kulturno, političko, vjersko i etičko da bude ujedinjen. Crna Gora pokušava da upotrijebi snagu države da bi se obračunala sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom. To je neprihvatljiv“, rekao je Dodik.

Misli i da je bilo pametnije da je Crna Gora gradila saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala