Nemačka i Francuska zahtevaju momentalno obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine pod vođstvom EU

© Flickr / Agon SylaKosovska zastava
Kosovska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U zajedničkom tekstu za prištinski Koha ditore i beogradski Blic ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske zatražili su momentalno obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, pod vođstvom Evropske unije.

Francuski ministar Žan-Iv le Drijan i nemački Hajko Mas naveli su da su odlučni u rešavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

Ministri nerešenu situaciju između dve strane vide kao destabilizirajući faktor za ceo Zapadni Balkan ali i kao pitanje evropske bezbednosti. Prema njima, nerešena situacija koči politički napredak zemalja.

Oba ministra pozvala su na dijalog radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

„U tom cilju, zemlje članice EU imenovale su Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalima.

U aprilu 2019. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne lidere na samit u Berlinu. Sada kada je Miroslav Lajčak stupio na funkciju, vreme je za nastavak dijaloga.

Cilj bi trebalo da bude postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji bi rešavao sva otvorena pitanja i doprineo stabilnosti regiona. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to“, naveli su nemački i francuski ministar u tekstu za Koha ditore.

Ministri Nemačke i Francuske navode da su svesni brojnih otvorenih pitanja koja moraju biti rešena pre postizanja sporazuma, prenosi portal „Info-ks“.

„Tu nema ni prečica ni rešenja na brzinu“, podvlače oni i navode da ozbiljan pristup zahteva temeljne pregovore sa EU kao iskrenim posrednikom.

Navode da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost a to oboje, kako pišu, može se očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima uz podršku Đozepa Borelja  i Berlina i Pariza.

Ohrabrujuće je, konstatuju dalje ministri, koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sad sarađivali u borbi protiov virusa korona. Pozdravljaju Kurtijevu odluku o taksama i navode da očekuju i da Srbija, kako su napisali, pruži svoj doprinos.

„Osim toga očekujemo sprovođenje svih dogovora Beograda i Prištine postignutih od 2011. uz posredovanje EU“, pišu ministri Nemačke i Francuske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala