Ni dinar za sunčanje: Bugarska nudi besplatne suncobrane i ležaljke

CC0 / Unsplash / Letovalište u Bugarskoj
Letovalište u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dvadeset tri plaže na bugarskom Crnomorju nudiće besplatne suncobrane i ležaljke – saopštila je u Sunčevom bregu ministarka turizma Nikolina Angelkova.

Pre početka letnje turističke sezone, koja će, prema procenama stručnjaka i države, biti teška i drugačija od dosadašnjih, ona je u našim morskim odmaralištima održala seriju susreta sa predstavnicima turističkog sektora, prenosi B92.

CC0 / Pixabay / Plaža
Ni dinar za sunčanje: Bugarska nudi besplatne suncobrane i ležaljke - Sputnik Srbija
Plaža

Prema prognozama na početku godine, očekivani rast turizma iznosio je 10 odsto, međutim neočekivana i nepredvidiva kriza izazvana koronavirusom je sve začas promenila.

Nakon razgovora premijera Bojka Borisova sa njegovim kolegama iz Grčke i Rumunije i predsednikom Srbije o otvaranju zajedničkih granica za turizam od 1. juna, Bugarska će računati na turiste iz susednih zemalja čiji državljani putuju pretežno putničkim vozilima. U pogledu ostalih tržišta ministarka turizma je akcenat stavila na subvencionisanje čarter letova kao veoma važnu meru podrške sektoru. Nikolina Angelkova je izrazila nadu da će to dovesti i do rasta pojedinih tržišta, posebno što se tiče organizovanog turizma.

Leto - Sputnik Srbija
Otvaraju se granice – gde možete bez testa i karantina, a gde ne

Ipak, na prvo mesto država stavlja domaće turiste koji će biti privučeni nižim cenama plažnih usluga. Bugari su predvidiviji potencijalni korisnici morskog odmora kod nas, imajući u vidu situaciju u kojoj se nalaze Evropa i svet.

„Činimo sve što je moguće da privučemo turiste i da olakšamo poslovanje u sektoru koji je među najpogođenijim svetskom krizom izazvanom koronavirusom“, rekla je ministarka Angelkova.

„Od posebnog značaja je to što nudimo kvalitetan proizvod i da zdravlje ljudi bude zaštićeno. Jedna od osnovnih mera koje smo preduzeli jeste smanjenje cena suncobrana i ležaljki. Saglasno zakonu one moraju biti bar za 50 odsto niže od prošlogodišnjih“.

Sa današnjim danom na bugarskom primorju postoji 57 važećih ugovora o koncesiji i 75 o zakupu plaža.

Suncobrani i ležaljke će na 23 od ukupno 132 plaže biti besplatni, dok će na ostalim njihova cena iznositi od 1 do 5 leva.

Besplatni će biti suncobrani i ležaljke na sledećim plažama: Kavaci - jug, Kavaci - sever, Elenite, Međunarodni omladinski centar Primorsko, Carevo - centralna plaža, Aheloj, Obzor - jug i dr. 

U letovalištu Zlatni pesci turisti će za suncubran i ležaljku plaćati po 2 leva, u Albeni – po 1 lev, u Balčiku – po 1,50 leva, dok će njihova cena u Sozopolu iznositi od 3 do 5 leva.

Plaža na Kritu - Sputnik Srbija
Kakva su vaša prava ako ste uplatili letovanje u agenciji do 15. marta? Šta pokriva putno osiguranje?

Svi koji gazduju plažama dužni su da ponude sniženje cena suncobrana i ležaljki najmanje od 50 odsto, a za nepoštovanje ovog zahteva predviđena je novčana kazna od 50 hiljada leva. Za ponovljeni prekršaj kazna je 100 hiljada leva.

Na bazi ponuđenog sniženja do 30. maja ove godine ministar turizma mora da obavesti koncesionare i zakupce plaža o sniženju koncesione naknade i zakupnine na osnovu reciprociteta. S tim u vezi vlada će usvojiti specijalnu metodiku.

U Sunčevom bregu Nikolina Angelkova je izrazila uverenje da će država i biznis uložiti zajedničke napore za razvoj turizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala