Šta ako udari američka vojska: Nema obuke za „ulični rat“, ali su posebni oklopnjaci spremni

CC0 / Unsplash/Slaven Gujic / Kordon specijalaca u Arizoni
Kordon specijalaca u Arizoni - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
S obzirom da je vojska SAD izašla na ulice američkih gradova, prvi put od 1992. postavlja se pitanje kojim bi se sredstvima i oružjem eventualno borili protiv nasilnih demonstranata, pošto se vojnici ne obučavaju za tu vrstu „ratova“.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, predsednik Donald Tramp izvodi vojsku na ulice kako bi se stvorila slika o tome da je država odlučila da radikalno reaguje.

„Vojska je već uključena. Recimo, helikopteri UH 71a, koje koristi i Nacionalna garda, izvodili su vrlo čudne zadatke. Leteli su nisko nad gradom, dizali su prašinu, demonstrirali su silu“, objašnjava Radić.

Američka vojska nema obuku protiv protesta

Naravno da nijedna vojska nikada nije osposobljena ni obukom, niti tehnikom da reaguje u rešavanju ovakvih vanrednih situacija, dodaje on.

„Čak je iskustvo pokazalo da je i vojna policija neobučena za takve stvari, a kamoli Nacionalna garda. Ali, Amerika ima dugu tradiciju upotrebe Nacionalne garde u rešavanju unutrašnjih problema. Nije ovo ni prvi, ni poslednji put. Poznate su epizode iz šezdesetih godina. To se uvek loše završavalo, jer starešine kada su u neprilici, na kraju posežu za oružjem“, kaže Radić.

Pošto sigurno na ulicama američkih gradova ne može da koristi tenkove, američka vojska bi mogla, u slučaju da dođe do eskalacije sukoba, da koristi druga borbena oklopna vozila, a u toj tehnici američka vojska je uvek prednjačila.

Ova vozila, poput „Strajkera“, američka vojska koristila je u uličnim borbama u Iraku. „Strajkeri“ su naoružani mitraljezima kalibra 12,7 mm. Međutim, i tu se, prema Radićevim rečima, radi o sredstvima za provokaciju sile.

„Gardijan“ ispred Bele kuće

Jedan tip borbenih vozila već se nalazi na američkim ulicama, ispred Bele kuće u Vašingtonu. Reč je o vozilu M1117 „Gardijan“, jednom od prvih borbenih vozila čiji je trup otporan na mine. Ovo vozilo je od 2001. sve prihvaćenije u američkoj vojsci zbog pretnji od improvizovanih eksplozivnih naprava u Avganistanu i Iraku.

Naoružano je bacačem granata Mk 19 i mitraljezom Brauning M2HB. Ovo vozilo u Avganistanu i Iraku koristila je američka vojna policija i za zaštitu konvoja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala