Srbija postala tenkovska sila: Modernizovan M-84

Pratite nasTelegramOdyssey
U Tehničkom remontnom zavodu „Čačak“ predstavljen je modernizovani tenk M-84. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je nakon prezentacije rekao da je ovo prvi put da se jedna modernizacija na tenku M-84 završava, kao i da je to revolucionaran i ogroman iskorak.

Vulin je naveo da je Vojska Srbije sigurno regionalna tenkovska sila i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi.

„Zahvaljujući modernizaciji koji smo počeli da radimo i koja će biti označena sa M-84 AS1, moći ćemo za sebe da kažemo da ćemo biti jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi“, naglasio je Vulin.

Vojska Srbije se, kako kaže, modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju. Ranijih godina smo posebnu pažnju obratili na naše Ratno vazduplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu, ali sada je na red došla i Kopnena vojska, dodao je Vulin.

„Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Kada je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena. Ovo je prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava, ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica. Radimo na artiljeriji, radimo na oklopnim jedinicama, pešadiji i na ličnom naoružanju svih naših pešadinaca“, istakao je Vulin.

© Darimir Banda/Ministarstvo odbraneVulin je naveo da je Vojska Srbije regionalna tenkovska sila i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi.
Srbija postala tenkovska sila: Modernizovan M-84 - Sputnik Srbija
Vulin je naveo da je Vojska Srbije regionalna tenkovska sila i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi.

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije će u dve faze – u prvoj fazi devet podsistema, a u drugoj još 12, izvršiti modernizaciju tog tenka, najavio je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, istakavši da će time praktično svi vitalni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

„Na današnjem sastanku radnog tima za modernizaciju tenka, kojim rukovodi general-major Želimir Glišović, upoznali smo se sa dostignutim stepenom razvoja. Pre svega, napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. 'top atak' municije. To je glavni segment u ovoj fazi", ukazao je Miloradović.

Dodao je da je značajno unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komadiru uspešno dejstvo i u specificnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu...

Pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije na beogradskom Ušću - Sputnik Srbija
Rečna flotila kod Ušća uspešno „eliminisala teroriste“ /video, foto/

Istakao je da se početak serijske modernizacije tenkova u ovoj fazi očekuje do kraja godine.

Direktor TRZ „Čačak“ pukovnik Vojkan Radonjić rekao je da je Zavod nosilac realizacije modernizacije tenka M-84, sredstva koje je, kako je istakao, „najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije“.

„Na tenku su modernizovane oklopna i optoelektronska zaštita, nove gusenice i cev topa, a urađena je potpuna digitalizacija mesta komandira, nišandžije i vozača. Za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije značajno je to što se ulaganjem u kapacitete Zavoda postiže racionalnost i autonomnost daljeg održavanja ovog sredstva tokom životnog ciklusa“, naglasio je Radonjić.

Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, načelnik Oprativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala