Šta Hag krije o Ratku Mladiću

© ICTYRatko Mladić tokom izricanja presude u Hagu
Ratko Mladić tokom izricanja presude u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na sednici sednici Saveta bezbednosti UN razmatran je redovni šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu, na kojoj su predstavnici Ministarstva pravde Srbije ukazali i na činjenicu da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Advokat Goran Petronijević izričit je u tome da haški Mehanizam nema pravo da krije ovakve stvari.

Hag krije izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju

„Mehanizam mora da odobri i porodici dâ uvid u pravo stanje stvari, ali može i da ih obaveže na čuvanje tajne u tom pravcu. Dakle, oni taj akt mogu da proglase poverljivim, odnosno, da im zabrane da o tome pričaju u javnosti“, naglašava Petronijević.

On dodaje da ukoliko porodica i odbrana ne mogu da dobiju takav izveštaj, njima su praktično ruke vezane, jer nemaju ni kome da se — žale.

„Od njih leka nema! Kome da ih tužiš? Jedino može da se prituže UN koji ih je i osnovao. Drugim rečima, za Tribunal nema suda, osim božjeg“, dodaje naš sagovornik.

On kaže da je dobro što je o radu ovog tela počelo da se raspravlja na pravom mestu, odnosno, u Ujedinjenim nacijama, jer je to jedini način da istina o tome kako je to telo radilo izađe na videlo.

„Sama činjenica da je počelo raspakivanje celokupnog nezakonitog i protivpravnog rada Haškog Tribunala i njegovog naslednika — Mehanizma, veoma je važno“, konstatuje Petronijević.

Podsećanja radi, pomoćnik ministra pravde Republike Srbije Čedomir Backović, koji je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti UN o radu Mehanizma, rekao je da je Tribunal u Hagu doživotne kazne zatvora izricao suprotno svom Statutu.

Dobro je što se priča o Tribunalu 

Backović je dodao i da Statut Tribunala u Hagu propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije.

On je naglasio i da Srbija posebno insistira da za njene državljane koji su osuđeni pred Tribunalom, važe isti uslovi za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne zatvora. Takođe je podsetio i da većina molbi koje su državljani Srbije podneli predsedniku MMKT za prevremeno puštanje na slobodu, nakon izdržane dve trećine kazne prvi put, prošle godine nije rešena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala