Evropska unija od 1. jula otvara granice za Zapadni Balkan?

Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska komisija predložila je da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemalja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Johanson kaže da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljama koje su u sličnoj ili boljoj epidemiološkoj situaciji.

„Danas počinjemo sa konsultacijama za sastavljanje liste zemlja kojima će biti dozvoljen ulazak u EU. Evropska komisija predlaže da Zapadni Balkan bude na listi od 1. Jula“, kaže Johanson.

U Evropskoj komisiji pozvali su zemlje članice EU i članice šengenskog prostora da u ponedeljak 15. juna ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena, uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije kovid 19, prenosi Tanjug.

„Epidemiološka situacija u celoj EU se ubrzano poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicama EU nisu efikasan način za borbu protiv kovid 19“, navodi Johanson.

Ona dodaje da se preporuke Evropske komisije o restrikcijama na spoljnim granicama EU za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja završavaju 15. juna, ali da su zemlje članice tražile kratko produženje tih restrikcija.

„Sada je naša preporuka da produžio privremene restrikcije na putovanja u EU koja nisu od suštinskog značaja do 30. juna. Još nismo u mogućnosti da u potpunosti podignemo sve restrikcije za putovanja na svim spoljnim granicama EU, ali počinjemo postepeno od 1. Jula“, naglašava Johanson.

Ona dodaje da ceo proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala