Deset impresivnih činjenica o glavnoj bogomolji ruske vojske /video/

© Foto : Skrinšot/ZvezdaSpektakularan snimak iz drona: Glavni hram ruske vojske noću /video/
Spektakularan snimak iz drona: Glavni hram ruske vojske noću /video/ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Hram Oružanih snaga Rusije koji je je juče osveštan, podignut je neverovatnom brzinom. Hram je posvećen 75. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu, kao i ratnim podvizima ruskog naroda u svim ratovima koji su zadesili Rusiju. Televizija „Zvezda“ predstavila je 10 najzanimljivijih činjenica o glavnoj bogomolji ruske vojske.

1.       Glavni hram Oružanih snaga Rusije je prvi u istoriji Rusije Glavni pravoslavni hram ruske vojske. Predstavljaće centar vojne slave i sećanja na junake koji su dali život tokom najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva.

2.       Izgradnja hrama je trajala godinu i po, što je rekordno kratko vreme. Planirano je da hram bude završen do obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, što je i realizovano. U gradnji i oslikavanju hrama učestovovalo je više od 4.000 ljudi.

3.         Proporcije hrama su simbolične i povezane su sa brojevima koji asociraju na pobedu u Drugom svetskom ratu. Visina hrama sa krstom iznosi 96 metara – 960 godine rođen je knez Vladimir koji je pokrstio Rusiju. Prečnik glavne kupole iznosi 22 metra i 43 centimetara. Na kupoli se nalazi osam otvora. Osmog maja 1945. godine u 22 časa i 43 minute potpisan je akt o kapitulaciji Nemačke. Visina malih kupola je 14 metara i 18 centimetara – 1418 dana i noći trajao je Veliki otadžbinski rat (1941-1945). Visina mandorle je 11.694 metra, a toliko učesnika u Drugom svetskom ratu je dobilo zvanje Heroja Sovjetskog Saveza.

4.       Prvi put u istoriji prilikom uređivanja unutrašnjosti hrama korišćen je metal i staklo. Osnovni deo fasade urađen je od prirodnog kamena. Skulpture na fasadi su napravljene od bronze, što prati zamišljeni koncept, odnosno stvaranje slike hrama-ratnika.

5.       Prilikom izgradnje stepenica korišćena je legura koja ukljućuje i liveno nemačko oružje, zaplenjeno tokom Drugog svetskog rata.

6.       Najveće zvono na hramu teško je 10 tona. U zvonicima je ukupno ugrađeno 18 zvona, čija ukupna težina premašuje 20 tona.

7.       Ogroman tim mozaičara bio je zadužen za ukrašavanje donjeg i gornjeg dela hrama. Hiljade kvadratnih metara mozaika sastavljene su u rekordnom roku, za svega nekoliko meseci. U hramu su izložene i drevne svetinje – ikone iz 18. i 19. veka, koje objedinjuju duhovno nasleđe Rusije iz nekoliko vekova.

8.       Glavna ikona hrama „Spas nerukotvorni“ je oslikavana starim tehnikama, a korišćeno je i poludrago i drago kamenje. Ikona predstavlja vredno umetničko delo na kome su radili draguljari, metalurzi i umetnici, a to je i najveća ikona „Spas nerukotvorni“ u svetu.

9.       Podizanje centralne kupole težine 80 tona predstavljalo je jedinstvenu operaciju. Korišćen je kran od 750 tona. Poglavar Glavnog hrama Oružanih snaga vladika Stefan osveštao je glavnu kupolu na visini od 65 metara.

10.   Širom sveta su skupljana sredstva za izgradnju hrama. Novac su priložili najveći ruski zvaničnici, naučnici, umetnici, veterani, sveštenici i mnogi drugi ruski i strani državljani, kao i razne organizacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala