Cijela opozicija odbila Milov poziv na razgovore — neće da učestvuju u simulaciji

© AFP 2022 / SAVO PRELEVICMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je na današnje konsultacije u vili „Gorica” predstavnike svih parlamentarnih političkih partija povodom datuma održavanja redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori . Međutim, nijedna opoziciona politička partija se nije odazvala.

Đukanović će tako, pošto ugosti lidere partija svojih koalicionih partnera iz vlasti — socijaldemokrata Ivana Brajovića, Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, Liberalne partije Andriju Popovića i Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, kao i predstavnike albanskih partija, narednih dana raspisati izbore, čiji su najvjerovatniji termini poslednja sedmica avgusta (23. ili 30. avgust) ili prva septembra (6. septembar).

Niko iz opozicije neće biti na Milovom sastanku

Da na sastanku neće prisustvovati niko iz opozicije, postalo je izvjesno kada je svoje učešće otkazala i Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića. Razlozi za neučešće opozicije su brojni, a uglavnom se svode na ogromno nepovjerenje u odnosu na vlast, kao i činjenicu da mnogi smatraju da nemaju o čemu da razgovaraju, jer je datum izbora već unaprijed određen.

Da ovakvo razmišljanje vlada u gotovo kompletnoj opoziciji, za Sputnjik je kratko potvrdio i portparol Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević, koja je jedna od članica Demokratskog fronta.

„Svi su svjesni da je Đukanović odavno izgubio svaku vrstu legitimiteta i da je odluku o održavanju izbora donio na partijskim organima DPS-a, pa je logično da svako normalan odbije učešće u simulaciji dogovora i demokratije. Politička ličnost Mila Đukanovića se polako gasi i na njegove pozive neće biti odgovora ni od opozicionih političkih stranka, ali, što je posebno važno, ni od najvećeg broja birača kojima se bude obraćao sa željom da dobije glasove za DPS“, decidan je Kovačević.

Do kraja juna se raspušta parlament?

U međuvremenu, crnogorski mediji takođe spekulišu da bi do kraja juna mogla biti raspuštena i Skupština Crne Gore, kako bi se opozicija onemogućila da vodi kampanju koristeći direktne TV prenose parlamentarnih zasijedanja. Ustav propisuje da se Skupština raspušta u slučaju vanrednih izbora, a već sjutradan predsjednik raspisuje izbore.

Podsjetimo, prije parlamentarnih izbora, Crnu Goru najvjerovatnije očekuju lokalni izbori u Tivtu, koju su bili predviđeni za april, ali su odloženi zbog epidemije. Tivatske izbore Đukanović će najvjerovatnije zakazati za sredinu avgusta, kako bi DPS na „krilima“ te pobjede planirao kampanju za parlamentarne, a zatim i lokalne izbore u više crnogorskih opština — Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici.

Krajnji rok — 18. oktobar

Od dana raspisivanja do održavanja izbora, kako je propisano Zakonom o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, ne može proteći manje od 60, niti više od 100 dana, a krajnji rok za održavanje izbora je 18. oktobar.

Kako je ranije izvijestio državni list „Pobjeda“ pozivajući se na izvor iz samog vrha vlasti, izbori u Crnoj Gori će biti održani najkasnije u prvoj sedmici septembra, jer novu vladu očekuje veliki posao oko državnih finansija, čija stabilnost je ugrožena zbog pandemije virusa korona, kao i zbog činjenice da se u javnoj administraciji moraju izvršiti rezovi, te bitne intervencije u strukturama državnih preduzeća, koje uključuju i dokapitalizacije, kako bi se ugrožene državne finansije ,,prepakovale“ najkasnije do kraja oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala