Vojska Srbije predstavila novo oklopno vozilo /foto/

© Foto : Darimir Banda/Ministarstvo odbrane SrbijeOklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6
Oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vojska Srbije predstavila je danas, u pogonu kragujevačke Zastave TERVO, karakteristike i mogućnosti novog domaćeg oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6 otpornog na mine.

Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Aleksandar Vulin, nakon prezentacije vozila, istakao je da je srednjoročni cilj naše vojske da se nijedan naš vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

© Foto : Darimir Banda/Ministarstvo odbrane SrbijeOklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6
Vojska Srbije predstavila novo oklopno vozilo /foto/ - Sputnik Srbija
Oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6

„Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih desetak. Mi smo se danas učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je ovo produkt naše pameti, naših inženjera. Ovo je FAP-ova platforma, a sve što je na njoj proizvedeno je u našoj zemlji i znanjem naših inženjera“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, za vojsku je velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da vozilo M-20 6x6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje. Prva familija je već poznata, to su „Lazar“ i „Miloš“.

© Foto : Darimir Banda/Ministarstvo odbrane SrbijeVojnik u oklopnom borbenom vozilu M-20 MRAP 6x6
Vojska Srbije predstavila novo oklopno vozilo /foto/ - Sputnik Srbija
Vojnik u oklopnom borbenom vozilu M-20 MRAP 6x6

„Vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namene, za prevoz teškog tereta, ranjenih itd. Moći će da nosi različite vrste naoružanja, a sa aspekta logistike bitno je da su ovo sve komponente koje se u najvećem broju proizvode u našoj zemlji“ objašnjava Miloradović.

Prema rečima poručnika Lazara Stojnića iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, koji je rukovodilac projekta na razvoju ovog vozila, reč je o borbenom oklopnom vozilu 6X6 tipa MRAP (Mine-Resistant Ambuch Protected) i napravljeno je na platformi šasije FAP-a 2228 koja se koristi u našem naoružanju.

„Na toj platformi napravili smo jednu oklopnu varijantu koja služi za prevoz naših pešadijskih jedinica i isturanje radi dejstva u urbanoj sredini“, istakao je poručnik Stojnić. Govoreći o nivoima zaštite, uz osnovni nivo zaštite, razvijen je i dodatni modularni oklop, koji će se, kako je dodao poručnik Stojnić, koristiti u zavisnosti od namene koju vozilo bude imalo u Vojsci Srbije.

© Foto : Darimir Banda/Ministarstvo odbrane SrbijeUnutrašnjost oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6
Vojska Srbije predstavila novo oklopno vozilo /foto/ - Sputnik Srbija
Unutrašnjost oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6

„Kada je reč o borbenim karakteristikama ovog vozila, ima turelu 12,7 mm i otvore na bočnim stranama i krovu kao puškarnice za posadu koje se nalazi unutra i koje može da dejstvuje iz unutrašnjosti vozila“, naglasio je poručnik Stojnić dodajući da je reč o kompletno oklopljenom vozilu koje pruža zaštitu posadi i koje sa donje strane ima protivminsku zaštitu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala