Budvanski paroh: Nećemo da menjamo vlast, samo branimo svetinje

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Misa.stefanovic.07 / Podmaine Monastery, near BudvaManastir Podmaine
Manastir Podmaine - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Budvanski paroh Boris Radović odbacio je optužbe DPS-a da je SPC predvodila proteste u Budvi i poručio da Crkva ne želi da menja vlast, nego samo da odbrani svetinje.

Otac Boris Radović, arhijerejski namjesnik budvanski, reagovao je povodom tvrdnji DPS-a u kome se sveštenici Srpske pravoslavne crkve(SPC) optužuju  da su imali predvodničku ulogu u protestima u Budvi, te da namjeravaju da smijene legitimnu državnu vlast, služeći se manipulacijom vjernim narodom.

Podsjetimo, pored niza optužbi, DPS je, između ostalog, sveštenstvo i monaštvo SPC u Budvi upozorio da će se „morati povinovati zemaljskim zakonima“, uz poruku da će im - „molitve ostati  neuslišene“, dok je crnogorska Uprava policije saopštila da su sveštenici Mitropolije „podstrekivali na agresivno ponašanje“. 

„Za mene, kao i za svakog istinskog  hrišćanina, Bog je najveća vrijednost, a  molitva  najveća  vrlina.  Da li će naše ili bilo čije molitve  biti uslišene to niko ne zna osim  Bog.  Vjerujem da  je ta  tajna  nedokučiva i za sve obavještajne izvore i skrivene kamere DPS-a. Poštujemo zemaljske zakone po riječi Hristovoj: „Bogu Božije, caru carevo“.  Jedini zakon protiv koga  smo podigli glas je onaj koji uzima Bogu Božije, a to je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.  Ne  namjeravamo  da mijenjamo vlast, nego samo da odbranimo svetinje“, kazao je Radović za Sputnjik.

Radović je posebno istakao da ni on kao ni ostali  sveštenici SPC, nijesu  imali „prevodničku ulogu u nasilnim  protestima u Budvi“, već samo prateću ulogu  u  osudi  nasilja i bezakonja.

„Nijesmo procjenjivali čiji će argumenti biti „uslišeni“, nego se držali Bogišićeve misli:  „pravdi je nasilje najveći protivnik“.  Istina je da smo  osudili  brutalni napad na predsjednika crkvene opštine Budva i brojne vjernike.  Istina je je da su ti napadi uzročno-posledično povezani sa napadima na   naše vladike, sveštenstvo i vjerujući narod širom Crne Gore. Istina je da to i slična  nasilja  doživljavamo kao nastavak  tiranije  i napada  na  cijelu Mitropoliju  crnogorsku-primorsku  i Srpsku pravoslavnu crkvu. A šta je Crkva nego vjerujući narod čija je glava Hristos?  Udovi te Crkve smo svi mi hrišćani, među kojima su i naša braća i sestre iz DPS-a“, kazao je otac Boris. 

On je podvukao da je u svom obraćanju revoltiranim građanima Budve osudio nasilje, ali i pozvao na praštanje i ljubav, čak i prema progoniteljima i nasilnicima. 

„Zato što je to naša hrišćanska dužnost i  zato što tvrdo vjerujem da će mnogi od njih poći putem pokajanja - putem  apostola Pavla, koji je od najvećeg progonitelja  postao  najveći propovijednik Crkve i apostol naroda. Ako neće tim putem, ostaje im put  Pilata, Iroda, Nerona, Dioklecijana, Dekija.... Svi oni su  prošli a Crkva  Hristova je ostala.  Za jednog od njih, cara Julijana Odstupnika, koji je poveo  rat protiv Crkve, Sveti Atanasije  je  govorio  pastvi: „oblačak proći će!“.  Na tu prolaznost, ali i odgovornost za ono što činimo, upozorava nas  jedna svetiteljska pouka koja kaže „da svaka duša, kao poslednju haljinu sa sebe, skida tijelo svoje“. Toga je postao svjestan i hristoborni car kada je napuštao svijet i nemoćno priznao: „Nazarećanine ti se pobijedio“, zakljčučio je Radović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala