Litijama i Crkvom u Crnoj Gori ne upravljaju partije: Mitropolija o optužbama režima

© Sputnik / Nebojša PopovićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nijedna politička stranka ili koalicija ne organizuje i ne rukovodi litijama, kao ni životom Crkve u Crnoj Gori, poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ističu i da mirne i dostojanstvene litije ne predstavljaju „vaninstitucionalni oblik borbe koji Crkva vodi protiv države Crne Gore“, kako uporno obmanjuju javnost predstavnici režima.

Litije su organizovane i organizuju se u skladu sa zakonskim odredbama i u službenoj komunikaciji sa nadležnim državnim organima radi ostvarivanja Ustavom i međunarodnim konvencijama zagarantovanih ljudskih prava na slobodu izražavanja i okupljanja isključivo radi povlačenja i promene nekoliko neustavnih odredbi iz diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti, kojima se ugrožava samo biće i imovina Crkve, navode iz Mitropolije.

Ističu da molitvene litije organizuje Mitropolija i eparhija SPC i crkvene opštine i parohija u Crnoj Gori bez ikakvog mešanja ili uticaja bilo koje strane države, vlade ili partije.

„Nijedna politička stranka ili koalicija ne organizuje i ne rukovodi litijama, kao ni životom Crkve u Crnoj Gori. Svi građani, pa i političari i pripadnici stranaka koji su po slobodnoj volji vernici, imaju pravo da prisustvuju i učestvuju na svim bogosluženjima Crkve, pa i na litijama, ali nemaju, niti su imali i neće imati uticaja na organizaciju i zahteve sveštenstva i vjernog naroda sa svenarodnih litija“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Pozvali su pripadnike političkih stranaka da se uzdrže od bilo kakve politizacije i svojatanja litija radi ostvarivanja političke koristi, jer bi takvo ponašanje predstavljalo zloupotrebu i greh.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Sputnik Srbija
Amfilohije: U litijama da se pridržavamo zdravstvenih mera, tužilaštvo i policija da ne krše zakon

„Sve učesnike litija pozivamo da nose Časni Krst Hristov i ikone svetih Božjih ljudi“, pozivaju iz Mitropolije.

Naglašavaju i da se Crkva ne bavi politikom, ali to ne znači da će se odreći svojih Ustavom zagarantovanih prava.

„Neistinitim optužbama da se ‘Crkva bavi politikom’ želi se uskratiti reč Crkve radi oduzimanja legitimnog prava da se obraća vernicima i javnosti ne samo po pitanju odnosa Crkve i države nego i najširih društvenih tema. Očekujemo od državnih vlasti Crne Gore da ispoštuje Mitropoliju i pravoslavne eparhije SPC u Crnoj Gori makar u meri koju određuju Ustav i pravni poredak, a ne da sa najviših državnih adresa i sa kongresa političke partije, uz direktno kršenje Ustava, najavljuju formiranje svoje partijske crkve“, navode iz Mitropolije.

Dodaju da se Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori već godinama prikazuju kao „anti-državni elementi“, a njihovo sveštenstvo i monaštvo kao „remetilački faktor koji ugrožava nacionalnu bezbednost i nezavisnost Crne Gore”.

Na osnovu tih neistina, kako ističu, se sprovodi i pokušava opravdavati čitav niz nezakonitih akcija pojedinih državnih organa protiv Crkve, čemu smo svedoci posebno od kako je usvojen neustavni i diskriminatorni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. U to spada i najnoviji, u istoriji Crne Gore nezapamćeni, progon pravoslavnog sveštenstva i monaštva.

Ukazuju da pravni poredak države Crne Gore treba da se primenjuje na sve podjednako, pa i na Crkvu i njeno sveštenstvo, monaštvo i vernike, ali ne selektivno i ne samo protiv njih.

Ističu i da na žalost, nepravda i selektivno postupanje državnih organa isključivo prema toj Crkvi predstavlja jedan od ključnih problema u odnosima države prema Crkvi.

„Crkva je, preko Pravnog saveta, ne jednom, tražila pravnu zaštitu i branila svoja ugrožena ustavna prava u okviru pravnog poretka Crne Gore. Na taj način smo, pored ostalog, i iskazali ne samo odnos poštovanja i priznavanja države i njenog pravnog sistema nego i univerzalnih vrednosti morala, pravičnosti i pravde. Umesto toga, svaki put smo dobijali nova nasilja i atake na Crkvu, a posebno opstrukciju i neizvršavanje brojnih sudskih presuda kojim su utvrđena nezakonita postupanja prema Crkvi i demantovane neistinite optužbe da ‘Crkva ne priznaje državu’ ili hoće da bude iznad države”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala