Ne treba mi država u kojoj ne mogu da se pomolim: Otac Gojko poručio da su samo Bog i svetinje večni

© Sputnik / Aleksandar Milačić Otac Gojko Perović
 Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ne treba mi država gdje ne mogu na miru Bogu da se pomolim, pa da je po sto puta i srpska i crnogorska, rekao je otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije i poručio da se „svaka vlast mijenja, a da su samo Bog i svetinje vječni“.

„Ne valja nam ništa ako se unese smutnja među braćom, ni crkvena porta ni crkva ni ikona ni krst... Ništa nam ne valja, ako brat mrzi brata“, kazao je otac Gojko na predavanju u Kolašinu koje je organizovao Crkveni odbor crkve svetog Dimitrija.

„Mijenja se svaka vlast, a vječan je samo Bog. Kažu „Da je vječna Crna Gora“, kažu „Da je vječna Srbija“... Ono što je vječno su ove svetinje. Samo svetinje ostaju. Za mene je svetinja i džamija u koju ne idem da se klanjam. Ta tuđa vjera mi je svetinja, koju ne bih natrunio ničim, ali moju branim“, rekao je on.
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Otac Gojko: Nema razloga za strah da će litije ugroziti zdravlje

„Kako mogu da kažu da će se zavaditi Srbi i Crnogorci, kada je to ne umijem ni da odvojim. Da mi neko sva blaga svijeta nudi, pa da kaže hajde odvoji u sebi Srbina od Crnogorca, ja bih rekao hvala ti, ja to ne znam“. To je kod mene sve spojeno. Ima ljudi kod koga se odvojilo i ja kažem neka je odvojeno i možemo živjeti jedni pored drugih. U crkvu nećemo ići zbog toga što je neko Srbin, a neko Crnogorac. U crkvu idemo zbog toga kako vjerujemo u Boga“, kazao je otac Gojko.

On je kazao da mjere koje su donijete u cilju borbe protiv virusa korona nemaju nikakvog utemeljenja u zakonu“, i podsjetio da postoji zakon o zaštiti stanovništva u vrijeme epidemija u kojem se kaže da su u vrijeme epidemija zabranjena javna okupljanja“.

© Sputnik / Nebojša PopovićDa mi neko sva blaga svijeta nudi, pa da kaže hajde odvoji u sebi Srbina od Crnogorca, ja bih rekao, hvala ti, ja to ne znam, kaže otac Gojko
Ne treba mi država u kojoj ne mogu da se pomolim: Otac Gojko poručio da su samo Bog i svetinje večni - Sputnik Srbija
Da mi neko sva blaga svijeta nudi, pa da kaže hajde odvoji u sebi Srbina od Crnogorca, ja bih rekao, hvala ti, ja to ne znam, kaže otac Gojko

„Ako nema epidemije, dozvoljena su javna okupljanja. Zadnje što su propisali da može na ulice samo 200 ljudi, to nema nigdje...Ta naredba, to je podzakonski akt , a ne može podzakonski akt biti stariji od zakona, koji kaže ili ima javnog okupljanja ili nema... Do sada smo pričali poštovaćemo sve mjere. Ako se vrati ovo zlo, poštovaćemo mjere koje su u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Ne mogu se propisivati mjere da se „s Marsa vidi“ kako to nijesu mjere protiv virusa, nego mjera protiv božjeg naroda da izađe na molitvu“, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije.

 Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Otac Gojko za Sputnjik: Sad imamo nove razloge za litije — o tome ćemo obavestiti i narod

Perović je zato poručio da „neće poštovati one mjere koje su napisane tako da ih niko živ ne razumije i koje unose zabunu i nevolju među ljude“.

Komentarišući to što je policija zabranila litiju, koja je planirana u nedjelju u Kolašinu, on je savjetovao da se Kolašinci okupe u „crkovni sjen“.

„Kad se tu okupimo, to prema zakonima ove zemlje nije javno okupljanje već vjerski obred. Ako dođe policajac da pita, reći ćemo da se molimo Bogu i za to postoji crkovni sjen, kojem su na kapiji krst, a ko tu uđe u crkveni sjen tu je molitva... Ko je taj koji će da odvoji 199. od 201. Neka se time bavi policija... Evo ja sam prvi 201, svi smo 201.“, poručio je Perović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala