Zapad gura Kosovo u „završnu krivinu”, a Rusija kaže: „Nećemo dozvoliti”! /video/

CC0 / Pixabay / Amerika i Rusija na Kosovu
Amerika i Rusija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Od Sergeja Lavrova smo čuli da Srbiji niko, povodom Kosova, nikakve rokove ne može da nametne i da to Rusija neće dozvoliti. Izraz „nećemo dozvoliti”, Rusija ne upotrebljava baš tako često. Lavrov to sasvim sigurno nije rekao tek tako.

Ovako je Đuro Bilbija, dugogodišnji dopisnik iz Moskve i urednik portala Fakti, opisao za Sputnjik najdominantniji utisak posete ruskog šefa diplomatije Beogradu.

„Stvari sa Kosovom, ne našom voljom niti voljom Moskve, ulaze u neku, bar što se tiče namera Berlina, Pariza, Londona i Vašingtona - završnu krivinu. Sudeći po Vučićevim izjavama on očekuje da će biti teško,” rekao je Bilbija.

Kad Rusija kaže „Nećemo dozvoliti”!

Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Moskva upozorava Srbiju na novu kosovsku zamku i nudi zaštitu

Povodom rečenice predsednika Srbije da ga je šef ruske diplomatije upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize, Bilbija kaže: „Ta Vučićeva rečenica pokazuje da je Lavrov u Beogradu pokazao da Rusija zna o čemu se tu radi. On je samo u produžetku nastavio da će Rusija pomoći Beogradu i Prištini da nađu kompromisno rešenje koje je na bazi Rezolucije 1244, što ‘sateruje ovce u tačno određeni tor’. To znači da Srbija i Vučić imaju garanciju makar ih neko lomio, naterao da kleknu na jedno koleno, da neće morati da kleknu na oba kolena, jer postoji Savet bezbednosti UN u kome će Rusija to što je nametano zaustaviti”, naglasio je Đuro Bilbija.

On ocenjuje da će se tako, praktično, krug zatvoriti sa onim od čega se i krenulo, jer daljih segmentarnih popuštanja, mimo nerealizovane glavne stvari u Briselskom sporazumu, nije mnogo ostalo. Sada je, dodaje naš sagovornik, trenutak da se podvuče crta kako bi se sve to objedinilo, a Srbija ima u Rusiji zaklon i garanciju u Savetu bezbednosti.

Srbija je sada pripremljenija

Iako se Srbija primakla toj tački na kojoj će pritisci varničiti, Bilbija smatra da naša zemlja pripremljenije dočekuje tu situaciju, nakon ovakve posete šefa ruske diplomatije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministra spoljnih poslova Rusije nakon sastanka - Sputnik Srbija
Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu /video/

Naš sagovornik istovremeno podseća i na izjavu koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dao u Beogradu u istom danu kada je bila poseta Lavrova, a to je da ne treba da žurimo sa rešavanjem pitanja Kosova, već da čekamo da se stvari između velikih igrača reše.

„Uzmimo samo hipotetički, da smo se svi mi u Srbiji nekako dogovorili da damo Kosovo postoji nešto u svemu tome što normalan pregovarač ne bi uradio, a to je da u pregovorima ne dobije najviše što što može. Pod ovim uslovima koje sad nameće Vašington i njihova šiptarska filijala u Prištini, predaja Kosova bi značila da smo užasno slabi trgovci. Na stranu pitanju, da li to i kada i ko sme uopšte da uradi,” rekao je urednik portala „Fakti“.

Šta je svrha susreta u Vašingtonu 27. juna?

Na pitanje, šta je svrha susreta predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, s obzirom na činjenicu da se ni na kakve pregovore ne ide u Belu kuću ako unapred nije nešto dogovoreno, Bilbija kaže da je Tramp dao ekonomska ovlašćenja Grenelu kako bi Amerikanci ubacili neki novac između njihovog Kosova i Srbije.

„To bi Tramp mogao da upotrebi u svojoj kampanji. On u svojoj državi ima i epidemiju koja i dalje traje kao, nedovoljno pokrenutu ekonomiju kao i mini građanski rat. Za Srbiju sve to znači da nema lakog rešenja ni sa Trampom  ni bez njega. Zbog toga Vučić pravilno postupa što ne pravi problem od odlaska u Vašington. Mi isto tako moramo da shvatimo da sa jedne strane, Amerika već ima probleme koje su izazvali odnosi Trampa sa evropskim čelnicima, a sa druge strane, imamo otvorenu Putinovu vladavinu do 2030. Ako se Nemačka i Evropa u narednih deset godina izvuku ispod američke čizme to onda otvara mogućnost da se napravi velika rusko - evropska ili rusko - nemačka nagodba u koju Srbiju može da udene Putin, a ne da se udevamo sami i da klečimo u Berlinu,” zaključio je Bilbija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala